2022 08 12 uienopslagDe uienopslagDoor het warme weer zijn de uien die in de kleine tunnelkas gelegd waren, snel gedroogd. Op een klein deel na waren de uien zover dat ze naar hun gebruikelijke opslag konden.

Het afdakje naast de schommel. Daar liggen ze mooi droog en geventileerd. We kunnen dus stellen dat we de uienteelt met een gezamenlijk inspanning tot een succesvolle oogst hebben gebracht! Samen planten, samen wieden en dus samen de oogst vieren! Laten we op zondag 11 september verzamelen rond het kampvuur en van onze oogst genieten. Laten we samen eten en dat delen. Ik maak van onze uien, uiensoep voor iedereen. De kinderen kunnen broodjes bakken boven het vuur. En misschien zorgt Huig voor wat muzikale omlijsting. Dus een oogstfeest voor de leden. Ook als je niet geholpen hebt met de uienteelt ben je natuurlijk welkom. En je mag ook iemand meenemen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Graag hoor ik of je van plan bent om te komen, zodat ik weet hoeveel soep ik kan maken. Dus zondag 11 september Oogstfeest op de Nieuwe Akker. Ik steek om 17:00 uur het vuur aan.

In de tomatenplanten heb ik de gevreesde schimmelziekte phytopthera geconstateerd. De planten overleven deze agressieve ziekte niet. Door een hitte behandeling kan je de aantasting vertragen, de schimmel gaat boven de 40 graden dood, maar de sporen niet, waardoor na een tijdje de ziekte weer begint. Ik heb de temperatuur gisteren in de kas boven de 40 graden laten komen, zodat ik de ziekte wat afrem, maar ik ontkom er niet aan om de planten te behandelen met een schimmeldodend middel. Ik gebruik hiervoor kopersulfaat. Dat is een vrij oud middel, wat goed werkt. Het is in Frankrijk en België toegestaan in de biologisch landbouw. En het wordt in de wijnbouw gebruikt. Ook veel in de biologische wijn productie. Dus als je rode wijn drink dan ben je al met dit middel in aanraking gekomen. Ik zal het duidelijk melden, wanneer ik dit middel op de tomatenplanten heb gespoten. Zowel gelijk op het prikbord onder het afdakje als in de kas bij de tomaten. En in het oogstbericht natuurlijk. Ik verwacht dat ik begin volgende week de planten ga behandelen.

Deze week komt er andijvie bij op het oogstmenu. Het is niet echt weer voor andijvie-stamppot, maar je kan er natuurlijk ook andere lekkere dingen mee maken. We hebben heel veel sperzieboontjes. Dus die mag je ruim extra oogsten. Eet smakelijk!


Te oogsten

Sla: Staat helemaal links en vooraan op de tuin. Het is een bindsla-soort. Er staat ook een rode variant tussen. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Andijvie: Staat achter de sla. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Suikermais. Staat op rechter gedeelte. Van de rechter (laatste) rijen oogsten! De rest is namelijk nog niet rijp! Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke (bruine) pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. De kolven die door de mezen zijn aangepikt, kan je ook prima eten. Snij je er gewoon een stukje vanaf. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een mooie rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Sperziebonen(Haricot verts): Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag veel meer om in te maken. Tot 1kg.

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Links achteraan bij de bietjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar gaat makkelijker. Graag eerst de linker rij oogsten! Dan heeft de pompoenen plant meer ruimte om te groeien. 1 venkel per volwassene

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Ui: Ligt onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene.

Kerstomaat: In de grote kas; 8 kerstomaatjes per volwassene.

Zomerwortels: Staan op rechter gedeelte. Gelijk rechts naast de uien. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.


Voor de liefhebber:

Komkommer: In de grote kas. Graag de dikste eerst oogsten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Vleestomaat: In de grote kas. Hangen vooral rechts achterin de kas. 1 tomaat (ongeveer 200 gram) per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken. De schermen mag je ook plukken. Bosje per volwassene.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten