2022 08 19 prei onkruidvruij makenWe hebben ons portie tropisch weer wel weer even gehad. Ik heb gedurende vorige week zoveel mogelijk water aan al het plantgoed gegeven. Opdat ik het aansluitende weekend naar mijn zus, die bij zee woont, kon gaan. De zee was heerlijk met dat hete weer. En toen ik zondagavond weer op de tuin was, bleken de planten zich goed gehouden te hebben. Ik heb inmiddels de gehele rol druppelslang die ik gekocht had, tussen de groente liggen. Dat was een rol van 1300 meter! Vanaf maandag natuurlijk gewoon door gegaan met water geven. Tot en met gisteren! Er is wel regen gevallen op de tuin, maar het stelt nog niet zoveel voor. Ik hoop dat het nog een keer lekker gaat regenen. Maandagochtend waren er 3 vrijwillige medewerkers. En Huig ging ook spontaan helpen met wat klussen. Zo waren we met zijn vijven aan het werk. Een gezellige drukte.

Met vereende krachten is een deel van de prei van onkruid ontdaan.

Ik heb op 2 percelen Italiaans raaigras als groenbemester gezaaid. Met het idee dat het onkruid wat dan op komt, afgemaaid kan worden voordat het in de bloei en het zaad schiet. En ja, nu kwam het onkruid de laatste dagen heel hard op. En moest er dus gemaaid worden! Het idee was eigenlijk dat de percelen met een tractor en cyclo-maaier erachter gemaaid kunnen worden. Maar de grond is nog veel te los. Daar moet eerst een zware wals overheen. Maar ja, die had ik woensdag niet. Maar woensdagochtend komt Gert altijd werken. Ik heb 2 gazonmaaiers. En we hebben samen die 2 percelen gemaaid. Het was soms wel even stoeien met de maaiers door de wat losse grond.

2022 08 19 gazon maaienNa een uur was alles gemaaid!

Ik had het vorige week al genoemd. In de tomatenplanten zit de gevreesde schimmelziekte phytopthora. De planten overleven deze agressieve ziekte niet. Ik heb vorige week de temperatuur in de kas boven de 40 graden laten komen, zodat ik de ziekte wat afrem, maar ik ontkom er niet aan om de planten te behandelen met een schimmeldodend middel (tenzij je ze dood laat gaan) Dat heb ik vandaag(donderdag) dus gedaan. Ik gebruik hiervoor kopersulfaat. Dat is een vrij oud middel, wat goed werkt. Het is in Frankrijk en België toegestaan in de biologisch landbouw. En het wordt in de wijnbouw gebruikt. Ook veel in de biologische wijn productie. Dus als je wijn drinkt dan ben je waarschijnlijk al met dit middel in aanraking gekomen. Ik heb op het prikbord en in de kas een “bordje” opgehangen, waarop vermeld is dat de tomaten bespoten zijn en dat je ze voor consumptie goed moet wassen.

Zondag 11 september is er een oogstfeestje op de Nieuwe Akker. We eten gezamenlijk rond het kampvuur en genieten van de rijke oogst. Het idee is dat je wat te eten en/of drinken meeneemt. Wat we dan met elkaar delen. Ik maak van onze uien, uiensoep voor iedereen. De kinderen kunnen broodjes bakken boven het vuur. En misschien zorgt Huig voor wat muzikale omlijsting. Dus een oogstfeest voor de leden. Ook als je niet geholpen hebt met de uienteelt ben je natuurlijk welkom. En je mag ook iemand meenemen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Graag hoor ik of je van plan bent om te komen, zodat ik weet hoeveel soep ik kan maken. Dus zondag 11 september Oogstfeest op de Nieuwe Akker. Ik steek om 17:00 uur het vuur aan.

Op de andijvie die op de tuin staat, zit veel luis. De bijen hebben dat ook ontdekt en zijn er in grote getalen te vinden. Zij melken namelijk de luizen. Hierdoor scheiden de luizen een zoete stof af, die de bijen gebruiken voor het maken van honing. Tip; Door de andijvie te wassen in zout water laten de luizen makkelijk los. Vanaf deze week kunnen we snijbonen plukken. Ze zijn nu lekker mals. Ze groeien langs stokken, wat het plukken makkelijker maakt . Ik ga vanaf zaterdag een week met vakantie. Vandaar dat de oogstlijst tot en met zondag 28 augustus geldt. Ik maak zondag weer een nieuwe oogstlijst voor maandag 29 augustus t/m donderdag 1 september.

Ps. Normaal doe ik foto's bij het oogstbericht, maar de applicatie hiervoor was uit de lucht. Dus helaas.


Te oogsten

Snijbonen: Staat helemaal rechts en helemaal achteraan op de tuin. Aan de stoken. Voorzichtig plukken. Graag de grote eerst. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Suikermais. Staat op rechter gedeelte. Van de rechter (laatste) rijen oogsten! De meer linker rijen zijn minder rijp. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke (bruine) pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. De kolven die door de mezen zijn aangepikt, kan je ook prima eten. Snij je er gewoon een stukje vanaf. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een mooie rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Sperziebonen(Haricot verts): Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag veel meer om in te maken. Tot 1kg.

Sla: Staat helemaal links en vooraan op de tuin. Het is een bindsla-soort. Er staat ook een rode variant tussen. Ze beginnen iets te schieten. En hier en daar zit wat luis in de sla. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Andijvie: Staat achter de sla. Er zit vrij veel luis op de andijvie. Vandaar dat daar veel bijen rondvliegen (zie oogstbericht) Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Ui: Ligt onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene.

Kerstomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 8 kerstomaatjes per volwassene. Vòòr consumptie goed wassen!

Zomerwortels: Staan op rechter gedeelte. Gelijk rechts naast de uien. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.



Voor de liefhebber:

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Links achteraan bij de bietjes. Gaat iets schieten. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar gaat makkelijker. Graag eerst de linker rij oogsten! Dan heeft de pompoenen plant meer ruimte om te groeien. 1 venkel per volwassene

Komkommer: In de grote kas. Graag de dikste eerst oogsten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Vleestomaat: In de grote kas, rechter rij; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 1 tomaat (ongeveer 200 gram) per volwassene. Zolang de voorraad strekt.. Vòòr consumptie goed wassen!

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken. De schermen mag je ook plukken. Bosje per volwassene.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten