2022 09 09 mestDe mest is met noeste arbeid in de grond gespit! Eindelijk regen. Hemels water! Snap nu beter waar deze uitdrukking vandaan komt. Begin deze week begon ik echt genoeg te krijgen van de droogte en ook vooral van de hoge temperaturen. Steeds meer planten kregen last van hitte-stress en werden daardoor ziek. De witte schimmel “echte meeldauw” begon aardig om zich heen te slaan. Niet alleen in de winterwortel, maar ook in de snijbiet, rode biet, pompoen, schorseneer en courgette werd een witte waas op de bladeren zichtbaar. Om die reden hebben we de helft van de snijbiet gekortwiekt. Zodat er weer mooi en jong blad kan groeien. En bij de courgettes hebben we de meeste aangetaste bladeren weggehaald. Met als gevolg dat er nogal kale planten overblijven. Hopelijk houden ze het hierdoor nog even vol.
IMG_1111.JPG

De winterwortel, rode biet en schorseneren heb ik met melk bespoten. Ik was deze optie ergens op internet tegen gekomen. En vorige week vertelde iemand, dat die een positieve ervaring met deze melkbehandeling tegen meeldauw had. Dus ik dacht; laten we het proberen. Ben benieuwd.

In de kleine kas ga ik winterpostelein zaaien. Een bladgroente waar we de hele winter plezier van kunnen hebben. Inmiddels is er compost en oude potstalmest opgebracht.

De snijbonen waren niet zo lang te oogsten. De grond waar ze staan, wilde slecht water vast houden. Door de droogte en hitte droogde de grond weer snel uit. Vandaar dat de peulen snel richting afrijpen gingen. Wat je wel prima kan eten zijn de grote witte zaden in de peulen. Die vind ik zeer smakelijk. Even kort koken en ze zijn klaar. Deze week kropsla erbij, ze zijn nog niet zo groot, maar we beginnen toch maar vast. En je kan weer raapstelen en rucola oogsten. Aanstaande zondag is er een oogstfeestje op de Nieuwe Akker. We eten gezamenlijk rond het kampvuur en vieren de rijke oogst. Het idee is dat je wat te eten en/of drinken meeneemt. Wat we dan met elkaar delen. Ik maak van onze uien, uiensoep voor iedereen. De kinderen kunnen broodjes bakken boven het vuur. En misschien zorgt Huig voor wat muzikale omlijsting. Dus een oogstfeestje voor de leden. Ook als je niet geholpen hebt met de uienteelt ben je natuurlijk welkom. En je mag ook iemand meenemen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Graag hoor ik of je van plan bent om te komen, zodat ik weet hoeveel soep ik kan maken. Er hebben zich inmiddels 21 volwassenen en 6 kinderen opgegeven. Je kan je nog tot morgenavond(vrijdag) opgegeven. Dus aanstaande zondag, 11 september, oogstfeest op de Nieuwe Akker. Ik steek om 17:00 uur het vuur aan.


Te oogsten

Raapstelen: Staat vlak bij de pomp, links naast de broccoli. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Sla: Staat links op de tuin. Achter de andijvie. Het is een groene kropsla. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar gaat makkelijker. Richthoeveelheid 1 per per volwassene. 1 extra is geen probleem.

Suikermais. Staat op rechter gedeelte. Een dikke kolf uitzoeken met een donker bruine pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. De kolven die door de mezen zijn aangepikt, kan je ook prima eten. Snij je er gewoon een stukje vanaf. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een mooie rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Ui: Ligt onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene.

Kerstomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 4 kerstomaatjes per volwassene. Vòòr consumptie goed wassen!

Zomerwortels: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. (Je mag meer plukken om in te maken. Tot 750 gram.)

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Sperziebonen: Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. De oude 1e rij is aan de 2e dracht begonnen. Daar hangt ook aardig wat aan. Mag je ook van oogsten. Bonen die al lang hangen zijn niet meer mals. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Andijvie: Staat links op de tuin. Er zit vrij veel luis op de andijvie. Oogsten door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Komkommer: In de grote kas. De teelt is nagenoeg gebeurt. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Vleestomaat: In de grote kas, rechter rij; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 1 tomaat (ongeveer 200 gram) per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Vòòr consumptie goed wassen!

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 250 gram per volwassene.

Snijboon-zaden: Staat helemaal rechts en helemaal achteraan op de tuin. Aan de stoken. De peulen zelf zijn niet meer lekker, maar de zaden die er in zitten(grote witte bonen) zijn prima te eten.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Zijn bijna op. Je moet even goed zoeken voor een mooie vrucht. Vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Maximaal 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Dille-zaad: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Er is geen blad meer. De zaadschermen kunnen eventueel ook voor de sier gebruikt worden. Bosje per volwassene.Jan-Jaap Scholten