2022 10 14 boompje eruitOWat een fijn zonnig weer nog de afgelopen dagen! De nachten worden al wel kouder en ik heb 's ochtends vroeg al mijn winterjas aan. Het is fijn dat we kassen hebben. Niet alleen voor de planten, maar ook voor de mensen. Als de zon op de kassen staat wordt het lekker warm in de kas. Een prima plek om bepaalde klussen te doen. Zo doppen we gedroogde peulvruchten van peultjes, sperziebonen en snijbonen voor zaadwinning.

De grote palen van het hoge peulengaas moesten uit de grond gehaald worden. Een vriend heeft mij geleerd hoe je dat met de hef van de tractor kan doen ( De hef zijn 2 hydraulische armen aan de achterkant van de tractor waar je een werktuig in vast kan maken) Je maakt een ketting aan de hef en legt die met een paalsteek onderaan om de paal. Vervolgens doe je de hef omhoog en de ketting trekt zichzelf vast om de paal en de paal komt uit de grond. Tja, tenzij je een bijzondere paal hebt. Ik had een dikke tak van een wilg als paal gebruikt. Die was wortel gaan schieten en aan de boven kant uitgelopen. Het was een boompje geworden. En die stond zo vast in de grond dat de hef van de tractor hem er niet uit kreeg.

Tijd voor handwerk. Het viel niet mee om hem eruit te krijgen, maar de aanhouder wint! Wilgen zijn net onkruid. Je stopt een tak in de grond en het loopt uit. Ze bezitten de eigenschap om heel makkelijk wortels te vormen. Alle knotwilgen op de Nieuwe Akker zijn zo ontstaan. We hebben dikke takken in de grond gestopt en dat zijn nu bomen.

E2022 10 14 groenlofr zijn nog steeds wat tomaten en paprika's. De productie neemt wel sterk af nu, maar we kunnen nog steeds een klein beetje oogsten. Als er geen rode tomaten zijn, kan je ook oranje exemplaren plukken. Die kleuren thuis op de fruitschaal verder rood. Voor de puntpaprika's geld hetzelfde. Als er al wat geels te zien is, kleuren ze thuis verder geel. De bieten van de 2e zaaiing zijn nagenoeg op. We stappen deze oogstweek over naar de bieten van de 3e zaaiing. Dat is helemaal rechts op de tuin, halverwege. Daarachter ligt nog een bed met de laatste zaaiing zomerwortels. Die zijn iets zoeter dan de winterwortels. Die gaan we nu ook oogsten. En we stoppen dus even met het oogsten van de winterwortels. Deze week kunnen we groenlof gaan oogsten.

Groenlof is een bladgroente en behoort tot dezelfde plantensoort als witlof. De krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel vanbinnen. De smaak ligt tussen die van witlof en andijvie in. En is ook wat bitter. Je kan er bijvoorbeeld een salade met wat fruit erdoor van maken. Ik maak er meestal een stamppot van, à la andijvie. Bon appetit!


Te oogsten

Groenlof: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente in de vorm van een grote langwerpige krop. De smaak ligt tussen die van witlof en andijvie in. En is ook wat bitter. Oogsten door laag bij de grond onderdoor te snijden. Oogsten naar behoefte. 1 krop is al vrij veel!

Knolselderij: Staan helemaal links op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Raapstelen. Staan op het linker gedeelte. Achter de sla. Oogsten door te snijden of met wortels en al uit de grond trekken. Een bosje per volwassene

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden of met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de broccoli, iets naar achteren. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Wortel: Staan op een andere plek! Helemaal rechts op de tuin, achteraan! Achter de rode bieten. Zie bordje. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op een andere plek! Helemaal rechts op de tuin, halverwege. Zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook takken van 50 cm afsnijden en thuis de blaadjes eraf halen. Oogsten naar behoefte.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Kerstomaat of vleestomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. Je mag 4 kerstomaatjes of 1 grote tomaat per volwassene. Vòòr consumptie goed wassen! Zolang de voorraad strekt.

Pompoen. Oranje hokkaido en/of butternut. Liggen onder het afdakje naast de schommel. Het zijn de laatsten. We laten ze liggen voor wie thuis nog niets op voorraad heeft. Zolang de voorraad strekt.

Sla: Staat links op de tuin. Paadje links naast Nieuw Zeelandse spinazie inlopen Het is een groene kropsla. Zit wat luis op. En is aan het schieten. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Puntpaprika: In de grote kas. Linker rij. Voorzichtig oogsten. Het liefst met een snoeischaar de vrucht knippen. De takken van de plant breken snel! 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Komkommer: In de grote kas. De teelt is nagenoeg gebeurt. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 200gram per volwassene.


 

Jan-Jaap Scholten