Deze week komt pastinaak op het oogstmenu.
De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. De plant was al bekend bij de Oude Grieken en de Romeinen. De plant was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel. Bij hun trek naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat de pastinaak in koudere gebieden veel groter werd. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa en was vóór de introductie van de aardappel een belangrijk volksvoedsel. Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt of gestoofd worden gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. En kan net als de aardappel gefrituurd worden. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot en maakte deel uit van de hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten. Een voordeel van pastinaak is dat het in tegenstelling met de winterwortel winterhard is. Als het echt onder nul komt vriest de winterwortel kapot en de pastinaak niet. Voor een zelfoogst-tuinderij zeer handig.
Met de tomaten is het bijna gebeurt. Er zit phytophthora in de tomatenplanten. Dat betekent dat de planten snel doodgaan en de vruchten ook aangetast zullen worden. We gaan volgende week beginnen met het opruimen van de planten in de grote kas. De oranje tomaten kleuren thuis meestal nog wel rood. Van de groene kan je chutney maken.
Te oogsten
Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.
Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de broccoli, iets naar achteren. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.
Wortel: Staan op een andere plek! Helemaal rechts op de tuin, achteraan! Achter de rode bieten. Zie bordje. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Rode bieten: Staan op een andere plek! Helemaal rechts op de tuin, halverwege. Zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.
Knolselderij: Staan helemaal links op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.
Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden of met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.
Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de broccoli, iets naar achteren. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.
Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de bladeren. Je mag ook takken van 50 cm afsnijden en thuis de blaadjes eraf halen. Oogsten naar behoefte.
Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.
Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Radijs: Staat achter de broccoli. Dikke radijs uitzoeken en uit de grond trekken. 8 per volwassene.
Voor de liefhebber:
Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 200gram per volwassene.Raapstelen. Staan op het linker gedeelte. Meter of 40 paadje links naast de Nieuw Zeelandse spinazie inlopen. Oogsten door te snijden of met wortels en al uit de grond trekken. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.
Kerstomaat of vleestomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. Je mag 4 oranje kerstomaatjes of 1 grote tomaat per volwassene. Oranje tomaten kleuren thuis verder rood. Van de groene mag je een pond plukken. Vòòr consumptie goed wassen! Zolang de voorraad strekt.
Komkommer: In de grote kas. De teelt is nagenoeg gebeurt. Er zijn af en toe wat kleine vruchten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.
Jan-Jaap Scholten