2022 12 02 triltandcultivatorIn de grote kas telen we tomaten, komkommers, paprika's en aubergines. Toen ik begon met een kas te bouwen op de Nieuwe Akker, was de vraag: hoe geef je die planten nu handig water. Andere bedrijven gebruikten hiervoor een darm. Een soort dikke plastic slang met gaatjes. Maar die had ik niet en daar kon ik ook niet aankomen. Ik heb wel een buis met doppen die een nevel van water sproeien, maar daar houden tomatenplanten niet van. Ik kende een systeem van lege bloempotten die je dan bij de voet van elke plant in graaft. En dat deden we dan. En dan met de gieter elke potje met water vullen. Op hete dagen in de zomer moest je dat dan elke dag doen. Heel wat werk. Op een open dag kwam een keer een man langs en die zei; Mijn ouders die teelden vroeger de kasplanten in geulen. Want daar kan je makkelijker water in doen! Dus dat hebben we vanaf toen uitgeprobeerd en dat beviel goed. Je liep dan met 2 volle gieters langs de geulen terwijl je er water in goot. Dat ging al een stuk sneller. Ik heb ook geexperimenteerd met waterslangen langs de planten, waar ik bij elke plant een gaatje in de slang maakte. Maar dat werkt niet. Uit de eerste gaatjes komt veel water en uit de gaatjes achteraan niet of nauwelijks. Je verliest namelijk heel snel de waterdruk. Dus bleven we in geulen werken. Best wel een gedoe. Want je moet dan op de juiste plaatsen geulen in de grond maken. En in de geul voor iedere plant en plantgat graven. Waar we onderin dan mest of compost doen. En nadat de planten een beetje gegroeid waren bedekte we de grond tussen de planten zoveel mogelijk met gronddoek om onkruid groei tegen te gaan. En dan zijn die geulen ook niet handig. Dit jaar begon ik op de tuin te werken met druppelirrigatie slangen. Dat zijn dus ook slangen met gaatjes. Maar met dit verschil dat er bij elk gaatje een kanaaltje is gemaakt waardoor het water heen moet, voordat het door het gaatje naar buiten kan. Dat waterkanaaltje heeft een bepaalde weerstand. Waardoor eerst in de hele slang de waterdruk oploopt, totdat het groot genoeg is om door het waterkanaaltje te gaan. En vervolgens komt er uit alle gaatjes evenveel water. Ik heb dit systeem dit jaar ook in de grote kas uitgeprobeerd. Ik heb daar een 1000 liter vat staan. Op een stapel pallets van 1 meter hoog. Die pomp ik vol met water. Ik heb daar de gaatjesslang op aangesloten en functioneert goed! Dat scheelt een hoop werk. Dus geen geulen meer. Volgend jaar weer een vlakke bodem in de kas. Toen ik de grote kas bouwde leek het mij handig dat je er met de tractor in kan. Vandaar de brede schuifdeur. Ik haal dan het witte afdakje en de uitlaat van de tractor af en kan dan de grote kas inrijden.

Met de triltandcultivator achter de tractor heb ik de grond los getrokken en al wat geegaliseerd. Daarna hebben we het met de hark verder afgemaakt. Er ligt nu een mooi vlakke “vloer”in de kas!

Te oogsten

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het linker gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag veel meer! Tot 500 gram is geen probleem.

Wortel: Staat op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Knolselderij: Ligt in de pipowagen. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de bladeren. Je mag ook takken van 50 cm afsnijden en thuis de blaadjes eraf halen. Oogsten naar behoefte.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Groenlof: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente in de vorm van een grote langwerpige krop. De smaak ligt tussen die van witlof en andijvie in. En is ook wat bitter. Oogsten door laag bij de grond onderdoor te snijden. Oogsten naar behoefte. 1 krop is al vrij veel! Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat op het linker gedeelte. Meter of 40 paadje links naast de Nieuw Zeelandse spinazie inlopen. Oogsten door te snijden Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten