rechterKoning winter is toch nog gekomen! Na de hele zaterdag op het Dickensfestijn in Deventer gespeeld te hebben, toog ik zondag naar de Nieuwe Akker. Om winterwortel uit de grond te halen. Die kan namelijk niet echt tegen vorst. Als de bovenkant die iets boven de grond uitsteekt bevriest, is het gedaan.

Ik heb 3 kisten uit de grond gehaald. En die in de pipowagen onder dekens veilig gesteld. Over de rest van de wortels heb ik 3 lagen vliesdoek gelegd. Maar ja, -10 graden is toch serieuze vorst! Dus ik ben benieuwd hoe alles zich gehouden heeft. En mogelijk zit er ook vorst in de grond, waardoor je geen prei en zo uit kan steken. Als je winterpostelein wilt oogsten, moet die eerst ontdooit zijn! Die bevriest nu ‘s nachts en als je hem in bevroren toestand oogst wordt het snot. Dus er moet eerst flink wat zon of dooi zijn voordat je het kan snijden. Dus dan maak je ‘s middags de beste kans.

Dus vanwege de vorst is het oogsten van de groenten een beetje onder voorbehoud!

Zoals ik hierboven al vermelde heb ik afgelopen weekend met de toneelgroep De Blauwe Maandag op het Dickens festijn gespeeld. We vertolken een hilarische rechtszaak uit het Dickensverhaal Bleakhouse.
Ik speel de rechter, wat erg leuk was om te doen.

Zoals bij bijna alle bedrijven, zijn ook bij de Nieuwe Akker de kosten het afgelopen jaar flink gestegen. Het oogstabonnement voor een volwassene zal dan ook per ingang van het nieuwe jaar duurder worden. De prijs wordt verhoogd met € 25,00. Per oogstweek is dat 63 cent. Je begint trouwens de verhoging pas te betalen op het moment dat je een nieuw jaarabonnement afsluit.



Te oogsten

Er zit mogelijk nog vorst in de grond of groenten zijn bevroren. Dus het oogsten is nu even onder voorbehoud!

Schorseneer: Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de richting van de pastinaak en winterwortel. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het linker gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene. De postelein moet ontdooit zijn voordat je hem snijdt! Anders wordt het snot.

Wortel: Staat op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.



Voor de liefhebber:

Knolselderij: Ligt in de pipowagen. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente in de vorm van een grote langwerpige krop. De smaak ligt tussen die van witlof en andijvie in. En is ook wat bitter. Oogsten door laag bij de grond onderdoor te snijden. Oogsten naar behoefte. 1 krop is al vrij veel! Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat op het linker gedeelte. Meter of 40 paadje links naast de Nieuw Zeelandse spinazie inlopen. Oogsten door te snijden Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten