2022 12 29 spullen in tunnelkasVandaag gaat de pipowagen weg. Ik had hem voor onbepaalde tijd geleend en de eigenaar wil hem nu terug. Altijd spannend als zo’n groot gevaarte weer de weg opgaat. Ik had hier allerlei spullen in staan.

Die heb ik tijdelijk in de grote kas gezet. Handig zo’n grote droge ruimte. Ook had ik 3 kisten met winterwortels in de pipowagen staan. Maar in de kas wordt het te warm. Moet nu even kijken waar ik ze nu het beste kan neerzetten. Ik denk eerst maar onder een tafel naast de caravan. Kijken hoe dat gaat.

Er is weer bijna een jaar voorbij. En als ik terugkijk op het afgelopen jaar dan heeft De Nieuwe Akker een goed jaar achter de rug. Het begin van het seizoen vond ik wat moeizaam. April was een natte maand, waardoor sommige zaaisels slecht opkwamen. Ook het maken van een redelijk plantbed voor de plantuitjes lukte nauwelijks. En veel dingen die ik voorzaaide lukte niet. Ik raakte zelfs een beetje gefrustreerd toen ik sommige groenten voor de derde keer moest zaaien! Maar de aanhouder wint en uiteindelijk kwam het toch nog aardig goed. Waar ik heel blij mee ben is dat ik dit jaar met druppelirrigatie ben begonnen. Bij collega teler Jopie waren ze dat van het voorjaar grootschalig aan het uitrollen en hij legde mij het systeem uit. Toen dacht ik dit moet ik ook gaan gebruiken! Ik heb toen een rol van 1,3 km druppelslang besteld. Uiteindelijk heb ik het zelfs in de kas gelegd en de rol van 1,3 km was leeg! Als je water moet geven in een lange droge periode is druppelirrigatie dè oplossing. Zonder dat is het bijna niet te doen! Dus daardoor kwamen we de lange droge periode goed door!

Jarenlang werkte ik met 4 vaste vrijwilligers, die ieder een ochtend meewerken. Handen die op de Nieuwe Akker eigenlijk onmisbaar zijn. Maar Harry ging stoppen. En misschien al wel in mei. Toen heb ik een vacature geplaatst waar ik veel reacties op kreeg. Met als gevolg dat we bijna het hele seizoen met 6 vrijwilligers hebben gewerkt. Het was erg fijn om genoeg helpende handen te hebben. Des te meer omdat ik aan het eind van het seizoen wat overbelast raakte. Ik heb echt een periode rustiger aan moeten doen, wat gelukkig ook kon omdat er genoeg hulp was. Het seizoen begon ook met een gestaag inschrijven van nieuwe leden. Er stoppen ook altijd wel een aantal, maar de inschrijvingen groeide zodanig dat ik een stop instelde. Er is dus nu een wachtlijst. Ook een luxe die de Nieuwe Akker niet eerder heeft gehad. Kortom. De Nieuwe Akker had een goed jaar. Op naar het nieuwe jaar. Ik wens je een prettige jaarwisseling en tot in het nieuwe jaar!


Te oogsten

Wortel: Ligt in een kist. Onder de tafel naast de caravan. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Boerenkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het linker gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneer: Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de richting van de pastinaak en winterwortel. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat op het linker gedeelte. Meter of 40 paadje links naast de Nieuw Zeelandse spinazie inlopen. Oogsten door te snijden Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten