Als je bang bent dat je auto op de parkeerplaats vast komt te zitten, kan je hem ook ter hoogte van de parkeerplaats aan de zijkant van het asfaltweggetje parkeren.
Om dan niet de weg te blokkeren kan je met één voorwiel op de rand van het weggetje en met het andere in het gras gaan staan. Kom je toch weer weg.
Ondanks de vele regenbuien afgelopen maand, is het alle maandag-, dinsdag- en woensdagochtenden droog gebleven. En dat zijn precies de ochtenden dat de vrijwillige medewerkers er zijn! Ik bewaar het opruimen van de planten in de grote kas altijd voor een regenachtige ochtend. Maar die kwam niet, dus bleven de planten in de kas hangen. We zijn nu toch maar begonnen. Ik wil de kas wel langzaam aan leeg hebben. Aangezien de grote kas nieuw plastic krijgt wil ik het oude plastic gebruiken om zowel de lekke oude schuur als wel de nieuwe van waterdicht plastic te voorzien. De nieuwe schuur begint zijn vorm te krijgen. Ik weet nu hoe ik het in elkaar wil gaan zetten. De hoekpalen krijgen poeren. Dat zijn kleine fundamenten. Zodat de schuur niet wegwaait. Is voor het eerst dat ik poeren ga maken. Lijkt me erg leuk. Tja ik ben dol op bouwen en iets creëren. Het is een mooie uitdaging om met de materialen die in mijn omgeving of netwerk beschikbaar zijn iets te bouwen. In deze materialistische wegwerp samenleving van overvloed zijn er heel veel materialen en spullen gratis of voor weinig beschikbaar. En als ik denk dat ik misschien iets zelf kan maken of uitvoeren, dan doe ik dat. Zo heb ik om een waterbron te maken zelf een gat in de grond gespoten. Met een zelf gemaakte bronboor. Ik doe deze dingen wel met de hulp van hele handige technische vriendjes. Met hele handige gereedschappen en tools. Het is erg leuk om samen dingen (op) te bouwen. Het kost tijd om op deze manier te werken en te leven. Maar omdat je op deze manier veel geld bespaart, kan je goedkoop leven en hoef je dus ook minder te werken en hoe je dus tijd over. A way of live.
De nattigheid en het relatief warme weer heeft ook zijn weerslag op de groenten. Gelukkig ligt de moestuin op hoge grond. Het is zandgrond, dus het water zakt redelijk snel weg. Maar de nattigheid in combinatie met de warmte geeft schimmels een goed kans om sommige groenten aan te tasten. Zo ziet de Chinese kool er niet fraai uit. Maar als je de buitenste bladeren eraf pelt hou je nog wat moois over. Ook zijn sommige planten en stengels van de groenselderij aangetast. Vaak zit dan aan de binnenkant nog mooie stengels. De pompoenen waren in 1 keer heel snel op. Een biologische collega teler had te veel pompoenen. Ik mocht die van het land af halen. Voor de proefabonnees die doorgaan en eventueel voor diegene die door omstandigheden nog helemaal niets thuis hebben liggen heb ik nog wat pompoenen. Je kan hiervoor mij een email sturen. Graag met vermelding van je tel.nr. We stoppen even met de rode kool. Voor de variatie gaan we met de spruiten beginnen. Hier geldt hetzelfde als bij de palmkool. Alleen de onderste dikke spruiten plukken. De kleine groeien namenlijk nog groter. Ondanks de koolgalmug, zijn er toch nog redelijk veel spruiten gelukt. Maar er zitten dus ook aangetaste en losse c.q. open spruiten bij.
We hebben de paprikaplanten opgeruimd. De groene paprika’s die er nog in hingen, liggen in een kist op de tafel onder de tent naast de caravan. Het is een bescheiden hoeveelheid en veel zijn klein en niet zo rijp. Misschien een aardig idee om ze te laten voor diegene die dit jaar nog niet of nauwelijks een paprika heeft gehad.
Te oogsten
Spruiten: Staan rechts naast de palmkool, achteraan. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleinere spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.Palmkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. Deze koolsoort is op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je gedurende het hele najaar blad oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.
Prei: Staat helemaal rechts op het land. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.
Chinese kool: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Pad rechts naast de broccoli in lopen en dan helemaal naar achteren en dan naar links. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene.
Knolselderij: Staan rechts op het land. Links naast de snijbiet. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.
Groenlof: Staat vlak bij de handpomp, rechts naast de venkel. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Graag luchtgaten in het gewas oogsten (voor uitleg en assistentie zie oogstbericht nr. 38 of vraag Jan-Jaap)
Groenselderij: Staat helemaal rechts op de tuin, achter de peterselie, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Graag luchtgaten in het gewas oogsten (voor uitleg zie oogstbericht nr. 38 of vraag Jan-Jaap) Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.
Pastinaak. Staat links op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter het lage (erwten) gaas. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene.
Winterwortels: Staan vlak bij de handpomp. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je nu de volgroeide bladeren. Ongeveer 350 gram per volwassene.
Snijbiet: Staat helemaal rechts, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.
Krulpeterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Je mag 10 bosjes meer oogsten om in te vriezen of te drogen.
Snijselderij: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Je mag 10 bosjes meer oogsten om in te vriezen of te drogen.
Zolang de voorraad strekt;
Broccoli: Staat op rechter gedeelte. In de oksels groeien nieuwe broccolietjes. Mini-broccoli (“Bimi”). 200 gram/volwassene.
Groene tomaat; In de grote kas. Mag je ook oogsten om chutney van te maken. Max pond per persoon.
Rucola: Staat op rechter gedeelte. Pad rechts naast de broccoli in lopen en dan halverwege naar links. Oogsten door blad te plukken of snijden. Een bosje per volwassene.
Sperzieboon boon; Haricot vert. Je moet goed zoeken. 2e dracht! Opgepast; Er hangen ook nog wat oude bonen tussen. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.
Jan-Jaap Scholten