Dinsdagochtend was het alweer een mooie droge ochtend. Konden we mooi verder gaan met het opruimen van de es, waar ik de top heb uitgezaagd. Al het enigszins bruikbare hout wordt netjes in stukken gezaagd.
En droog opgeslagen. Een waardevolle energiebron! Ook sommige dikke takken uit de wilgen die we knotten hergebruiken we. De rechte exemplaren gebruik ik als levende palen. Als je wilgen takken in de grond stopt, lopen ze weer uit. Het voordeel van een levende paal is dat hij niet doorrot maar heel sterk blijft. Een techniek waar ik nu zins een jaar mee aan het experimenteren ben. Zou zo ook wel een kleine watertoren willen maken op 4 levende wilgen palen. Die bovenin laten uitlopen zodat ze het watervat omhullen en camoufleren met mooi groen.
Doordat het nog niet zo koud is blijven sommige insecten nog actief. En de phacelia die we met veréénde krachten hebben geteeld, bloeit ook nog gewoon door. Ik ben eens gaan kijken bij de bloemen.
En verdraaid! Ook de insecten oogsten nog op de Nieuwe Akker!
In het weekend kan het gaan vriezen. Mogelijk leg ik vliesdoek over een aantal groenten. Als je die groenten wilt oogsten even het vliesdoek weghalen en daarna weer terugleggen. De oogst van de groenlof is nu wel zo’n beetje klaar. Ook de Chinese kool is bijna op. Bij de groenselderij zijn er binnenin nog wat mooie stengels te vinden. Van de winterpostelein is er heel veel. Daar mag je extra van oogsten.
Te oogsten
Palmkool en/of boerenkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. Deze koolsoort is op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je gedurende het hele najaar blad oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene. Er is veel dus je mag zeker wel het dubbele
Prei: Staat helemaal rechts op het land. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.
Knolselderij: Staan rechts op het land. Links naast de snijbiet. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.
Pastinaak. Staat links op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter het lage (erwten) gaas. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene.
Winterwortels: Staan vlak bij de handpomp. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je nu de volgroeide bladeren. Ongeveer 350 gram per volwassene.
Snijbiet: Staat helemaal rechts, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.
Krulpeterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Je mag 10 bosjes meer oogsten om in te vriezen of te drogen.
Snijselderij: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Je mag 10 bosjes meer oogsten om in te vriezen of te drogen.
Zolang de voorraad strekt;
Chinese kool: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Pad rechts naast de broccoli in lopen en dan helemaal naar achteren en dan naar links. Dit ras is een slank en open type. Buitenste lelijke blad eraf halen. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene.Groenlof: Staat vlak bij de handpomp, rechts naast de venkel. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.
Broccoli: Staat op rechter gedeelte. In de oksels groeien nieuwe broccolietjes. Mini-broccoli (“Bimi”). 200 gram/volwassene.
Groenselderij: Staat helemaal rechts op de tuin, achter de peterselie, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak. Oogsten door dikke stelen af te breken. Paar stengels per volwassene.
Rucola: Staat op rechter gedeelte. Pad rechts naast de broccoli in lopen en dan halverwege naar links. Oogsten door blad te plukken of snijden. Een bosje per volwassene.
Sperzieboon boon; Haricot vert. Je moet goed zoeken. 2e dracht! Opgepast; Er hangen ook nog wat oude bonen tussen. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.
Jan-Jaap Scholten