Er zijn 25 reacties op het groente voorkeuren onderzoek binnen gekomen. Dank hiervoor. Aangezien daar ook wat koppels bij zitten maak ik daar voor het gemak 30 van. Op 120 leden is dat een kwart van het totaal. Er zijn in totaal 27 nieuwe teelten voorgesteld en 14 teelten afgewezen. De top 2 van de groente die niet zo gewenst zijn is; met op de eerste plaats; snijbiet met 8 stemmers, gevolgd door groenlof met 6 stemmers. Schorseneren, aardpeer, palmkool, NZ spinazie, snijselderij en pastinaak worden 2 x genoemd. De top 3 van de nieuw gewenste teelten is, met op de eerste plaats: bloemkool; 4 x genoemd, gevolg door de aardappel en rabarber, beiden 3 x genoemd. Dan volgen er nog wat groenten die 2 x zijn genoemd, waaronder paksoi, witlof, speciale bieten rassen, zoete bataat, kruiden en asperges. Bloemkool teel ik liever niet omdat die op zandgrond lastig te telen is. Ik heb dat wel een keer geprobeerd, maar dat viel erg tegen. Aardappels heb ik de eerste jaren ook geteeld, maar is een lastig product om zelf te oogsten en er zit veel coloradokever op de tuin( in de grond). Die vreten de planten op. Rabarber is een optie. Is wel een speciale teelt en het duurt een paar jaar voordat die goed op gang komt. Asperges lijkt mij zelf een interessante teelt omdat ik dat nog nooit geprobeerd heb. Ik doe 2 teelten paksoi en die worden niet op-geoogst. Witlof hebben we geteeld, maar dan moet je zelf thuis witlof trekken. Is voor veel mensen een heel gedoe. Speciale bieten is wel leuk, maar is lastig te integreren bij de normale bieten oogst. Zoete bataat vraagt een goede zomer en weinig muizen. De oogst hiervan is ook een gevalletje speciaal voor de zelf-oogst. Alles wat in de grond gezocht moet worden, zoals aardappel, bataat en aardpeer wordt snel een zooitje waardoor je grote verliezen hebt. Ik merk dat nu ook bij de aardpeer. Ik moet het dan steeds naoogsten om het niet uit de hand te laten lopen. Dat kost me te veel tijd en is ook niet de bedoeling bij zelfoogst. Kruiden is een verhaal apart. Er wordt wel wat van geoogst maar vaak weinig. Ik ga in ieder geval de helft minder peterselie en snijselderij telen. Dat kan omdat een andere teler de helft van de plantjes wil overnemen. De plantjes die ik niet zelf kweek, koop ik in hoeveelheden van 170 stuks per kist. Halve kisten worden niet verkocht, dus zit ik altijd aan die minimale aantallen. Dille ga ik ook minder telen, want is weinig geoogst dit jaar. De tijd die we hierdoor overhouden kunnen we dan in de nieuwe teelten stoppen.
Ik denk dat de conclusie van het bovenstaande verhaal is, dat ik ga kijken of ik voor volgend jaar rabarber plantgoed kan regelen en ik misschien asperges ga telen. Ik ben het aan onderzoeken. En dat ik wel wat minder snijbiet kan telen :-)
Nu de medewerkers in de winterstop zitten heb ik meer de handen vrij om aan de speciale projecten te werken. Zo ben ik bezig met het maken van 2 nieuwe landbouwwerktuigen en ben ik een schuur aan het bouwen. Als het droog en niet te koud is werk ik aan de nieuwe schuur.
Het werk vordert gestaag. Ik heb 2 poeren(betonnen fundamentjes) voor de achterste staanders gemaakt. Voor de overige 6 staanders heb ik de voetjes aan stoeptegels vast gemaakt, zodat die stevig op de grond staan. Inmiddels ben ik begonnen aan de dak-constructie om de dakplaten te kunnen monteren. Wordt vervolgd.
Te oogsten;
Schorseneer: Ze staan vlak bij de handpomp, iets naar rechts en dan 15 meter naar achteren. Zie ook de bordjes. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Palmkool en/of boerenkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. Deze koolsoort is op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je gedurende het hele najaar blad oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Pastinaak. Staat links op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter het lage (erwten) gaas. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene.
Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Niet in bevroren toestand oogsten! (Zie oogstbericht nr48) Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.
Knolselderij: Liggen in een kist in de grote kas. Aan de rechterkant op een pallet. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.
Prei: Staat helemaal rechts op het land. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.
Winterwortels: Liggen in een kist in de grote kas. Aan de rechterkant op een pallet. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag ook meer meenemen om thuis wat op voorraad te hebben.
Zolang de voorraad strekt
Snijbiet: Staat helemaal rechts, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.Krulpeterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Snijselderij: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Jan-Jaap Scholten