Wat ik me ook goed herinner is de strijd met de vogels. Om water en voedsel. De vogels pikten de druppelslangen steeds lek. En ik maar weer de lekken repareren en de vogels maar weer gaten prikken. Vechten tegen de bierkaaien! De regen bracht de verlossing. Daarna gingen de vogels de suikermais aanvreten. Een nieuwe roofvogelvlieger hielp de vogels wegjagen. Als het waaide ja. Zonder wind geen roofvogel in de lucht! Het lukte om roofvogel-geluiden op een oud mobieltje te krijgen. Die kon ik in een loop afspelen. Een accu en een boxje erbij en voila. Het werkte!
Energie wordt in onze wereld langzaam maar zeker duurder en mogelijk schaarser. Tijd om zelf energie te produceren. Ik heb zonnepanelen gekocht om dat mogelijk te maken. Dus ben ik nu een beregening systeem op zonkracht aan het ontwikkelen. Daarnaast moet er een antwoord komen op het lekprikken van de druppelslangen. We hebben 2 opties. Of dikkere slangen gebruiken of de slangen iets in de grond leggen. Ik ben beide mogelijkheden aan het verkennen.
Verder terugkijkend, voel ik me een rijke en gezegende boer. De meeste oogsten zijn gelukt. Mede door de toegewijde vrijwillige medewerkers. Een lang seizoen werken er op maandag- tot en met woensdagochtend 6 paar handen mee op de tuin. In de uien- en phaceliateelt hebben vele handen geholpen deze teelten tot een goed einde te brengen. Zonder de helpende handen zou ik het niet rond krijgen. Ik ben hier erg dankbaar voor.
Op naar het nieuwe jaar. Waarin ik de nieuwe schuur kan afbouwen. Ik vind dat erg spannend en leuk om te doen. Ik was klaar met het dakframe en had aan 1 zijde de 4 palen onder het dak gekregen. De palen aan de andere zijde lukte me niet in mijn ééntje. Ik had minstens 2 sterke mannen nodig. Dus ik stuur ‘s ochtends een appje naar Huig; wanneer kom je weer op de tuin? Zodat ik daarna Gert kon vragen om op datzelfde moment te komen. Ik kreeg geen reactie op de app en ging naar de tuin om wat klusjes te doen. En wie komt daar op de tuin om te oogsten…….ja, Huig. Had inderdaad mijn appje nog niet gezien. Terwijl Huig aan het oogsten is, komt er nog iemand op de tuin. Nu, je raad het al. Dat is …..Gert! Mijn wensen worden al vervult. Heb ik helemaal geen whatsapp voor nodig! Met wat moeite kregen we aan de andere zijde ook de palen eronder.
Het geraamte van de schuur staat nu overeind. Ik kan verder bouwen. Yes!
Ik wens ons een rijk jaar toe,
vol met verbinding
en liefde.
Die geven we zelf,
waardoor die weer ontvangen kan worden.
Rijkdom maak je zelf!
Te oogsten;
Spruiten: Staan op rechtergedeelte van de tuin. Achteraan, links naast de boerenkool. Oogsten door spruiten van de steel te breken. Ongeveer 200 gram per volwassene.Winterwortels: Liggen in een kist in de grote kas. Ongeveer 300 gram per volwassene.
Schorseneer: Ze staan vlak bij de handpomp, iets naar rechts en dan 15 meter naar achteren. Zie ook de bordjes. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Palmkool en/of boerenkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. Deze koolsoort is op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je gedurende het hele najaar blad oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Kijk goed waar nog wat in de grond zit! Zodat er niet hele stukken worden overgeslagen. Ongeveer 300 gr per volwassene.
Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 100 gram per volwassene.
Prei: Staat helemaal rechts op het land. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zolang de voorraad strekt
Snijbiet: Staat helemaal rechts, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.Knolselderij: Liggen in een kist in de grote kas. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.
Snijselderij: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Rucola: Er is nog een klein beetje. Staat links van de broccoli, halverwege. Oosten door blad te plukken. Een handje per volwassene.
Jan-Jaap Scholten