In het oogstbericht nr. 48 jl. stelde ik de vraag wat je een redelijk inkomen voor mij vindt. Ik kreeg toen de vraag terug; Wat heb je nodig? Ik ben daar toen over gaan nadenken en mee gaan rekenen. Dat was een verhelderende oefening. En bracht ook meer duidelijkheid. Meer hier over in de ledenvergadering. De onderwerpen die aan de orde komen zijn:
- Terugblik afgelopen seizoen
- Financiën: - samenvatting afgelopen jaar.
- inkomen Jan-Jaap
- nieuwe prijs oogstaandeel(jaarabonnement)
-Toekomst Nieuwe Akker: Perspectieven en plannen. Meer zeggenschap leden.
De ledenvergadering is volgende week op donderdagavond 19 december. Koffie en thee is 19:30 uur. Start om 19:45 Einde uiterlijk 22:00 uur. Adres: Theater Fazant, Smedenstraat 256 te Deventer.
Graag wil ik van je weten of je van plan bent om te komen. Dit i.v.m. het aantal stoelen, koffie en thee wat nodig is. Dus graag aan mij door geven.
Nu ik weer met de financiën van de Nieuwe Akker bezig ben, merk ik dat niet iedereen zijn abonnementsgeld (op tijd) betaald. Dus ik wil je graag vragen of je even bij jezelf wil checken of je nog op schema ligt qua betaling. Als ik dat moet controleren, moet ik iedereen stuk voor stuk langs gaan en dat kost mij veel tijd. Dus zou ik het tof vinden als je dit doet.

Dat gaat toch echt het beste als je eerst een diepe sleuf naast de schorseneren graaft. Als je dat met het smalle “PTT-schopje” doet, is het goed te doen. Daarna steek je de brede spade aan de andere kant naast de schorseneren in de grond en duw je de spadesteel richting sleuf. Daarna trek je de zwarte wortels er met de hand uit. Er is nog volop winterwortel. De pastinaak is nu wat dikker dan de eerdere zomerpastinaak. En er is volop mooie winterpostelein in de kas. Ik heb het zaad een paar maanden in een koperen piramide bewaard. Zou het daarom zo mooi en goed groeien? En er is ook nog aardpeer. Zo tel ik nog 3 “kruiden” en 10 verschillende groenten! Eet smakelijk!
Te oogsten:
Snijbiet(16): Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.Koriander(16): Heeft zich zelf een tijdje terug uitgezaaid. Is nu oogstbaar. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Peterselie(16): Staat in het verlengde van de snijbiet. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Snijselderij(16): Staat achter de peterselie. Oogsten door te snijden. Bosje per volwassene.
Prei(20) Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ook de dunne prei oogsten a.u.b. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Knolselderij(23): Graag de knollen met weinig of geen blad eerst oogsten. Met een lang en stevig mes onder de knol door de wortels doorsnijden. Knol(len) uit de grond trekken. Richthoeveelheid; 1 knol per volwassene.
Palmkool en/of boerenkool(31,33): Deze koolsoorten zijn op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je lang oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Schorseneer (35): Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Winterwortels(38): Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Pastinaak(41): Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gr per volwassene. Bij zonnig weer krijgen sommigen (brand)blaren van het blad!! Dan dus eventueel handschoenen en lange mouwen aan doen. Kinderen niet laten oogsten!
Winterpostelein: Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.
Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting westen, voorbij de rabarber lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zolang de voorraad strekt:
Rucola(27):Staat achteraan. Oogsten door onderaan vast te pakken en uit de grond te trekken. 1 Bosje per volwasseneBroccoli(29): Staat op het rechter gedeelte, vooraan. In de oksels groeien ministronkjes, de zogenaamde bimi. Oogsten door te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Groenselderij(30): Staat achteraan. Er zijn nog wat bruikbare stelen. Oogsten door stelen af te breken. Hoeveelheid; los een aantal stelen.
Groenlof(35): Staat achteraan. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.
Jan-Jaap Scholten