Buigen of barsten

Door de storm van een paar weken geleden, zijn de bogen en andere onderdelen van de tunnelkas flink verbogen. Ik had er een hard hoofd in of dat nog recht te buigen was. Ik heb de prijs van een nieuwe kas opgevraagd. 1700 euro exclusief plastic. Dat is een flink bedrag. Toch maar eens onderzoeken of er nog wat recht te buigen valt. Na met verschillende mensen gesproken te hebben, kreeg ik de tip om bij Harmsen in Wesepe te informeren. Die zou een hydraulische buizenbuiger hebben. Henk Harmsen is een aardige man en de vijfde generatie in de plaatselijke “smederij” in Wesepe. Ik ken hem omdat ik een tractor en andere zaken bij hem gekocht heb. Ik belde hem op en ik mocht wel langskomen om zijn buigapparaat uit te proberen. Dus toen heb ik een auto en aanhangwagen geregeld en ben toen met een aantal kromme grondankers en bogen naar Wesepe getogen. Gelukkig is er een weggetje binnendoor, want die lange kromme bogen krijg je niet fatsoenlijk op een aanhanger. Henk legde uit hoe de buigmachine werkte en ik toog aan het buigen. De smid had er ook een hard hoofd in omdat de buiswand, maar 2 mm dik is en dus snel knikt. Maar door steeds op een andere plek te buigen, kon ik het knikken vermijden. Er was een boog zo krom, dat ik hem niet in de buiger kreeg. Maar de smid had op zijn werkbank 2 zware bankschroeven staan. Door de boog daar in vast te zetten konden we samen het ijzer weer terugbuigen. Ik heb alle 5 onderdelen die ik bij me had weer enigszins in model weten te buigen! Dat was een geslaagde missie. En ik mag weer terugkomen om de andere onderdelen recht te buigen! Wordt vervolgd.

Stekken

2018 02 01 stekkenOp de tuin staat een grote bessenstruik. Een kruising van een zwarte bes met een kruisbes. Ook wel Josta-bes genaamd. Ruim een jaar geleden hebben Bram en ik, stekken van deze grote struik genomen en in dicht rijtje bij elkaar, in de grond gestopt. En als je dan voorkomt dat de grond waarin ze staan, uitdroogt, heb je na een jaar bewortelde stekken. Gelukkig had ik eraan gedacht om ze in de droge periodes water te geven. Ik heb ze vorige week uitgegraven en jahoor; Er zitten flink wat wortels aan.

Vervolgens heb ik ze met een tussenruimte van ongeveer anderhalve meter uitgeplant. Een beetje lava erbij en groeien maar.

Muizen

Ik ging bij de winterwortels kijken en zag dat de muizen ook flink van de wortels gegeten hebben. Vooral op een stuk waar een tijdje het vliesdoek overheen heeft gelegen. Ik vermoed dat het nu een beetje klaar is met de wortels. Maar ik ben zeer tevreden over de worteloogst dit seizoen. Winterwortels kunnen ondanks hun naam niet tegen vorst. Maar omdat we nog geen strenge vorst hebben gehad en ik met vliesdoek de wortels tegen lichte vorst kon beschermen, hebben we dus tot februari winterwortels kunnen oogsten!

Vorst

De voorspelling is dat het volgende week hard gaat vriezen. De vorst begint al in het weekend. Ik zal dan weer de handpomp afkoppelen om kapot vriezen te voorkomen. En weer vliesdoek over groenten zoals snijbiet doen. Het kan dan ook zijn dat in de loop van de week, de grond bevroren raakt. Waardoor je bijvoorbeeld geen prei kan oogsten. Dus dan even een voorraadje van te voren oogsten. Er is genoeg. Bij strenge vorst zal s'ochtends de winterpostelein bevroren zijn. Die kan je dan niet oogsten. Als de zon de kas weer opgewarmd heeft, ontdooit de postelein en kan je hem weer snijden.

Opmerking Graag altijd de kas goed dichtdoen!


Te oogsten

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep!los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog heel veel prei! Oogsten naar behoefte.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Niet oogsten als het bevroren is! Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Boerenkool en Palmkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste mooie bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Naast de zomerwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door de spruiten af te breken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. De vorst is er overheen gegaan. Maar waarschijnlijk is het binnenste nog bruikbaar. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Rode bieten: Het zijn vooral hele grote bieten. Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene. Zolang de voorraad stekt.

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. De vorst is er overheen gegaan. Maar het binnenste is nog bruikbaar. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Succes met de oogst!


Jan-Jaap Scholten