2018 05 17 tunnelkasIk las net dat de gemeente Deventer extra budget voor onkruidbestrijding vrij gaat maken. Extra budget voor bestrijding met hete stoom en borstels. Fijn dat de gemeente zonder gif wil werken. Op de Nieuwe Akker gebruiken we ook geen gif. Maar er is wel genoeg onkruid te bestrijden! Na de nodige uren onkruid met de hand bestreden te hebben, wordt je steeds inventiever om het onkruid om een andere manier te bestrijden. Naast schoffelen en eggen met de tractor, gebruik ik ook andere methoden.


Zo dek ik in de kas de grond tussen de tomaten, komkommers, aubergines en paprika zoveel mogelijk af met worteldoek. Waar worteldoek ligt groeit geen onkruid en de tomaten vinden een grondbedekking wel fijn. Wat ik ook bij twee groenten doe is branden. Wortel en pastinaak doen er na het zaaien relatief lang over om te ontkiemen. Veel onkruid ontkiemt sneller. De truc is dan om net voordat de wortel of pastinaak opkomt, het onkruid dood te branden. Daarom leg ik een glasplaatje over de net gezaaide wortel. Daar komt het net iets eerder op en dan weet je dat je moet gaan branden.


2018 05 17 onkruid brandenDat scheelt vaak 1 keer wieden. Een teeltbed winterwortels van 60 meter brand ik in 15 minuten. Ik brand alleen de gezaaide rijtjes. Tussen de rijen kan ik namelijk schoffelen. Als ik niet brand en ik moet het hele bed wieden, kost me dat misschien wel een dag. Tel uit de winst! Maar als de groente eenmaal is ontkiemt, moet er bijna altijd minstens 1 of 2 keer gewied worden. Zo ook bij de uien. Uien is geen sluitend gewas. Dat wil zeggen. De bladeren gaan niet de gehele grond bedekken. Dat betekent dat er relatief veel onkruid tussen blijft groeien. Na 2 jaar uien geteeld te hebben, waarin in het laatste jaar de teelt ook niet goed lukte, had ik er de balen van. Uien zijn relatief een goedkope groente. Ook biologische. Dus besloot ik met de arbeidsintensieve uienteelt te stoppen. Dan wilde ik die tijd liever in een duurdere groente stoppen. Ik legde dit voor tijdens een ledenvergadering. En men accepteerde mijn besluit. Later in de vergadering zei iemand dat het haar leuk leek om samen met mij op het land te werken. Toen opperde ik om samen uien te gaan telen. D.w.z. zeggen samen mini-uitjes planten, onkruid bestrijden en van de oogst genieten. De vergadering stemde in. Dus zo is het ontstaan. We hebben de uitjes in april samen geplant, en inmiddels heb ik 2 keer geschoffeld en nu is het dus tijd om te wieden! 10 minuten is al mooi. Want als 6 mensen dat doen, is er al weer een uur gewied!

De pomp op de tuin was kapot gegaan. Ik heb hem weten te repareren. Alleen moet je hem nu wel aangieten! Dat betekent dat je eerst water boven in het gaatje moet laten lopen, terwijl je rustig pompt, totdat hij pakt. 1 a 2 speelgoed gietertjes is voldoende.

Op 24 juni is er een open dag op de Nieuwe Akker. Dit om mensen dit mooie project te laten zien en om nieuwe deelnemers te werven. Ik geef rondleidingen en bezoekers kunnen het zelfoogsten ook uitproberen, door een oogsttasje te kopen. Verder biedt de Nieuwe Akker koffie en thee aan en verkopen we honing van de tuin. Wie wil er helpen? Ik zoek hulp om voor de koffie en thee te zorgen en in te schenken of om oogsttassen te verkopen met bijbehorende uitleg en begeleiding. Het is van 14:00- 17:00 uur. Wie wil er helpen? Een halve middag kan ook.

Er hangen flyers voor de Open Dag onder het afdakje op de tuin. Als je iemand weet die mogelijk geïnteresseerd is, kan je die een flyer geven. Mocht je een stapeltje bij jou in de buurt door de brievenbus willen doen, dan even met mij contact opnemen. Dan leg ik ze voor je klaar.

Er is weer nieuw geteelde spinazie, rucola en raapstelen. Eet smakelijk!

Te oogsten

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. En daar een stukje eerst het land oplopen, naar de bordjes. Oogsten door met de hand een bosje te snijden of met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Ze zijn al wat vezeliger en gaan bloeien. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spinazie: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter de rucola. Ook goed als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 250 gram per volwassene.

Radijs: Staan helemaal rechts op de tuin. En daar een stukje eerst het land oplopen. De dikste er tussen uit zoeken. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 8 per volwassene

Jonge snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Bosuitjes: Staan in de kleine tunnelkas. Rechts achteraan. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Bieslook: Staat op de kruidentuin. Is aan het bloeien. Bloemen kan je ook eten. Bosje bij de grond afsnijden.

 

Voor de liefhebber

Sla (Lollo rosso): Staat in de kleine tunnelkas, rechts vooraan. Gaat schieten. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.


Jan-Jaap Scholten