Terwijl ik dit schrijf zit ik met mijn voeten in een emmer met koud water. Ja, warm, warm, warm. En droog! Het lukt me tot nu toe aardig om de groente aan de gang te houden. En door de hoge temperatuur, groeit alles hard. Er zijn al rijpe oranje pompoenen aan de plant en de courgettes zie je bijna groeien. Ik haal er nu een volle kist per dag vanaf. Dus als je courgette op zoet-zuur wil zetten of een voorraad courgette/soep in de diepvries wil stoppen, Dan is het daar nu tijd voor. De tomatenplanten doen het goed. Om dat zo te houden heb ik ze met een aftreksel van heermoes bespoten.

Daar zit veel silicium in en dat versterkt de celwanden, zodat het binnendringen van de gevreesde schimmelziekte phytopthera minder kans maakt. Want als dat gebeurt, gaan alle planten doet. Dus dit is een preventieve behandeling. Met dank aan Bram, die het middel op de bladeren gespoten heeft.

2018 07 27 uienHet werd ook tijd om de uien van het land te halen. Robert en Henk waren van de partij om hiermee te helpen.

Erg fijn met dit warme weer. Het was met z´n drieen ook zo gepiept. De opbrengst is niet heel groot. Doordat tijdens het laatste noodweer, met die heftige down-burst, grote hagelstenen alle bladeren beschadigd hebben, denk ik dat schimmelaantasting gezorgd heeft voor extra uitval. We hebben dus aardig wat rotte uien op het land achtergelaten. Tja het is geven en nemen. Maar door het gezamenlijk goed onkruid vrij houden van de uienplanten, zijn het wel grote uien geworden. Dus dat is gelukt. En dat gaan we traditioneel vieren met een grote pan uiensoep op het oogstfeest van de Nieuwe Akker!

Te oogsten

Rode puntpaprika. Omdat de planten kwetsbaar zijn zal ik de paprika´s zoveel mogelijk voor oogsten en in een kistje bij de caravan leggen. Als ze op zijn even wachten totdat er weer nieuwe zijn. 1 per volwassene.

Suikermais. De eerste zijn nog maar net rijp. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik er wel goede voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Uien: Staan rechts van het hoge peulen gaas. Uien kan je ook prima vers eten. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Het groene loof kan je ook eten. Als je het loof eraf snijd; niet op het teeltbed achter laten. Dat belemmerd het afrijpen van de rest van de uien. Ongeveer 1 ui per volwassene (ong. 250 gram, met loof 300 gram) Vanaf vooraan oogsten a.u.b.

Kerstomaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 10 per volwassene.

Vleestomaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram) per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Er is veel, dus een kilo mag ook. Na overleg met mij mag je meer oogsten.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot het dubbele.

Aubergine: Liggen in een kistje bij de caravan of zelf in de grote kas oogsten. Alleen grote vruchten(vanaf 200gr) Nemen! Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Er is nu veel. Dus je mag wel 2 per volwassene.

Rode biet: Staan vlak bij de handpomp. Beginnen met de eerste 10 meter. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Komkommer: Ze hebben even een groeistop. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kapucijners: Staan aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Ze worden droog. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. De niet geoogste peultjes worden dik. Die kan je dan nog als een soort erwtjes eten. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: In een kist bij de caravan. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog wel bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 15 meter achter de tuinmelde. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.



Jan-Jaap Scholten