Terwijl ik dit schrijf regent het en dondert het onweer. Ik hoop dat er een beetje regen van betekenis gaat vallen. We zullen zien. Het was weer een bijzondere week. Met een paar dagen heel heet weer. Ik had nog een klein opblaas-zwembadje in de caravan liggen. Na 2 lekken geplakt te hebben, kon ik het oppompen en er ijskoud grondwater in doen. Ik heb er afgelopen dinsdag 4 keer ingezeten. Zo... dat koelde lekker af!

Na de opendag in juni hebben een 4-tal gezinnen (of huishoudens) een proefabonnement voor tezamen zo'n 11 personen genomen. Van de proefabonnementen die nu afgelopen zijn, is er geen een doorgegaan. Jammer. Ze vonden het wel leuk, maar hebben er de tijd niet voor. Waarschijnlijk gaat een proefabonnement wat afgelopen week nog liep wel door en is er via een cadeaubon ook een tweetal jaarabonnementen bijgekomen. Echter er stoppen ook af en toe abonnementen. We teren een beetje in op het aantal 'leden”.

Opendag op 9 september

2018 08 09 uienDus weer tijd voor actie! Op zondagmiddag 9 september is er van 14:00 – 17:00 uur een Open Dag. Waar bezoekers van mij een rondleiding over de tuin kunnen krijgen en zelf een tasje groenten kunnen oogsten. Ook onze imker is van de partij en kinderen kunnen een broodje boven het vuur bakken. Daarnaast wil ik kijken of er een demonstratie uienvlechten gegeven kan worden.


Ik kan uien in een streng vlechten, maar heb daar op de opendag zelf geen tijd voor. Ik kan het wel iemand leren en die zou het dan een paar keer kunnen laten zien hoe je dat doet. Dus als iemand dat wil.........hoor ik het graag. Verder zoek ik hulp voor in de tent met drinkenen info/uitgifte van “oogsttasjes”. Dus als je zondagmiddag 9 sepetember tussen 13:30 en 17:30 uur kan helpen dan hoor ik dat graag! Een halve middag is ook al fijn!

 

 

Oogstfeest voor leden

2018 08 09 samen etenTraditioneel vieren we in september de rijke oogst die de tuin ons gegeven heeft. Symbolisch altijd met een grote pan uiensoep erbij. Het lijkt me wel leuk om op de tuin lekker samen te eten.


We hebben dat eerder gedaan in de vorm van een picknick en dat was heel gezellig. Iedereen nam wat te eten of te drinken mee en dat delen we dan met elkaar. Ik wil dit graag aansluitend aan de open dag doen. Vanaf 18:00 uur. Na of tijdens het eten kunnen we bij het vuur zitten. En er zal waarschijnlijk ook een muzikale bijdrage zijn. Ik zorg in ieder geval voor de uiensoep en de koffie, thee of limonade. Graag even laten weten of je komt op 9 september en met hoeveel. Dan weet ik hoeveel zitplaatsen er nodig zijn en hoeveel uiensoep er gemaakt moet worden.

Ondanks alle inspanningen met heermoes-aftreksels, lava-bestuiving en ruim beluchten om de gevreesde schimmelziekte phytophthora uit de tomatenplanten te houden, heb ik een aantal dagen geleden toch flink wat aangetaste bladeren ontdekt. Ik heb Bordeauxe pap (kopersulfaat) om de schimmel dood te spuiten. Maar eerst heb ik nu een warmtebehandeling geprobeerd. Bij 42 graden schijnt de schimmel dood te gaan. Wel de schimmel, niet de sporen. Ik heb maandag het plastic van de kas langzaam maar zeker dicht gemaakt. Totdat de temperatuur in de kas 42 graden werd. Het toen zo geregeld dat het een half uurtje zo rond die temperatuur schommelde en toen de kas weer gewoon open gedaan. Het lijkt nu 3 dagen later wel iets te doen, maar ik ben er nog niet zeker van. Gaat de schimmel zich toch verder uitbreiden, dan zijn de planten binnen 2 weken dood. Zover laat ik het niet komen, want dan bespuit ik de planten met kopersulfaat om de schimmel te stoppen. Word vervolgd. Af en toe geef ik als bedankje aan mensen die helpen een bosje zonnebloemen cadeau.


2018 08 09 zonnebloemenHet lijkt me mooi om jou ook in het zonnetje te zetten. Dus als je wil mag je deze oogstweek een bos zonnebloemen oogsten.

De uien zijn allemaal droog en je mag nu meer naar huis meenemen. Ongeveer een pond per volwassene. (Dit geld niet voor proefabonnementen!)

Ik ga vrijdag 17 augustus een dag of 5 op vakantie. Dan ben ik er dus even niet.

 

 

Te oogsten

Kropsla: Staat helemaal rechts op de tuin, achter het linker teelt bed met prei. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. Voorzichtig plukken. Er is heel veel. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene. Maar wil je inmaken/invriezen dan mag je tot 1 kilo

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 2 per volwassene

Ui. Ligt onder afdakje bij de schommel. Ongeveer 1 pond per volwassene Proefabonnement: 1 ui (ongeveer 200 gram)

(Kers)tomaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 10 per volwassene.

Vleestomaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer een pond per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Er is veel, dus een kilo mag ook. Na overleg met mij mag je meer oogsten.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot het dubbele.

Aubergine: Liggen in een kistje bij de caravan of zelf in de grote kas oogsten. Alleen grote vruchten(vanaf 200gr) Nemen! Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Er is nu veel. Dus je mag wel 2 per volwassene.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 2oo gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Je moet eerst een heel stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Zonnebloemen: Als je wilt mag je 5 stengels met 1 zonnebloem oogsten. Welke kleur je wilt. Met snoeischaar stengel door knippen.

Komkommer: Ze hebben even een groeistop. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kapucijners: Staan aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Ze worden droog en zijn bijna op. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. De peulen zijn afgerijpt en opgedroogd. Kan je eventueel nog oogsten als een soort droge erwten.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Veel plezier met de oogst.


Jan-Jaap Scholten