Grond
De grond die de Nieuwe Akker gebruikt, pacht zij van Woningbouwvereniging Rentree. In 2012 ben ik op deze grond begonnen. Eerst met een 1-jarig pachtcontract en daarna met een 5-jarig pachtcontract. Omdat Rentree 3 jaar geleden aankondigde de grond te gaan verkopen, zijn we van af toen op zoek gegaan naar een andere lokatie. Heel lang is het "Project Linderveld" in beeld geweest. Zo'n 75 hectare grond van de Gemeente Deventer. Opgedeeld in zo'n 25 kavels, ging het in de verkoop. Je kon een bod doen op een of meerdere percelen. De Nieuwe Akker had 3 kansen. Ik kon geld lenen van "leden" van de Nieuwe Akker en ik heb een bod op een perceel gedaan. Bevriende ondernemers die met mij samen wilde werken, hebben een bod op meerdere percelen gedaan. En St. Ijssellandschap, heeft een bod op het hele gebied gedaan. Helaas heeft geen van deze biedingen toen resultaat gehad. De Gemeente vond die biedingen te laag. Er zou een tweede ronde komen, maar begin dit jaar werd duidelijk dat die er niet meer kwam. Ook kondigde begin dit jaar Rentree aan dat dit het laatste jaar op de huidige lokatie zou zijn. Ik schrok behoorlijk, want ik dacht dat we nog een jaar extra zouden krijgen. Ik ben sinds begin dit jaar met verschillende partijen in gesprek en tot nu toe is er nog concreet resultaat. Er liggen wel kansen. Ik heb een aantal partijen gevraagd om in oktober uitsluitsel te geven. Het lijkt mij dan ook zinvol om met jullie te overleggen wat de plannen en mogelijkheden zijn. En dat we dan gezamenlijk een keuze maken. Ik stel voor om eind oktober bij elkaar te komen. Ik stuur iedereen nog een e-mail met daarin de datum en plaats. Ook wil ik veel tamtam gaan maken. Via de media; facebook, kranten en politiek etc. Ook daarover meer in de e-mail die nog volgt.

Ik snap dat sommigen van dit nieuws schrikken. En dat sommigen denken; Wat gebeurt er met mijn abonnementsgeld wat ik voorruit betaald heb? Nou mocht het onverhoopt niet lukken om door te gaan, dan krijg je het resterende gewoon terug. Maar bedenk; samen staan we sterk en als we onze krachten kunnen bundelen, kunnen we ver komen! Wordt vervolgd.

Tuin
Sinds deze week heeft de Nieuwe Akker een stagiair. Lotte. Zij doet de opleiding biologische landbouw aan de Warmonderhof en wilde graag een korte stage op een zelfoogstbedrijf. Zij komt 4 weken 2 dagen meewerken.

2018 09 20 pompoenenDe pompoenenopbrengst is overvloedig en we hebben al een deel van het land gehaald. Dit omdat er veel onkruid opkwam en ze dan niet te lang daartussen moeten blijven liggen. Dus als je pompoenen komt halen heb ik dan ook graag dat je ze zelf van het land afhaalt! Op de parkeerplaats staat een kruiwagen, die je kan gebruiken om de pompoenen en andere groenten in te vervoeren.

Te oogsten

Rucola: Nieuwe teelt. Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Raapstelen: Nieuwe teelt. Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de nieuwe rucola. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Oranje hokkaido pompoen. Staan ongeveer op het middelste gedeelte van de tuin. Oranje pompoen met verkurkt steeltje zoeken en met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene Leden mogen meer(5 kg)om thuis op te slaan!

Venkel: Staat vlak bij de handpomp. Oogsten door de onderkant door te knippen of snijden(is hard!) Richthoeveelheid: per volwassene 1 venkel (200 gram).

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de 2 meest rechtse rijen en dan de laatste 20 meter oogsten. Een dikke groene kolf uitzoeken met een donkere pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 1 per volwassene.

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene.

Zomerpastinaak: Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan links op de tuin. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. Je moet even zoeken. Niet de dikste plukken; die zijn draderig. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Dille: Jonge plantjes. Heeft zichzelf uitgezaaid. Staat op de oude plek; rechts van de snijbiet. Oogsten door wat blad af te snijden. 1 bosje per volwassene.

Vleestomaat. Zijn behandeld met kopersulfaat, lees hierboven. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat). Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Kerstomaat: Zijn behandeld met kopersulfaat, lees hierboven. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 12 per volwassene. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Andijvie: Krulsoort. Staat achter de kropsla. Zit wat luis op. Met een mesje onderdoor snijden. 1 krop per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad stekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Komkommer: De planten zijn niet meer zo productief. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450gram.

Iessel cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten