2018 10 11 mooi weerEen dag in juli?

Nee, hoor 10 oktober! Wat een kadootje. Zomerse dagen! s' Ochtends eerst nog jassen en dassen, maar al snel gaan de laagjes uit en werk je in een t-shirt. En zoals je kan zien zijn de hoedjes tegen de zon ook weer op. Door het mooie droge weer van de afgelopen dagen kan er veel gebeuren op de tuin. Ik merkte dat er links naast de brocolli en chinese kool veel kweekwortels in de grond zaten. En die wil ik voordat daar winterrogge gezaaid wordt, zoveel mogelijk uit hebben. Ik kan met de triltandcultivator en tractor de wortels vrij goed naar de oppervlakte harken. Vervolgens rapen we die met de hand van het land. We hebben zo al meer dan 3 kruiwagens kweekwortels uit de grond gehaald. Daarnaast maak ik de teeltbedden, waar geen groente meer staat, zoveel mogelijk schoon om daar dan vervolgens winterrogge in te zaaien. Dit om de tuin zoveel mogelijk bedekt met groenbemester de winter in te laten gaan.

Zomerwortels
We gaan nu jongere en daardoor dunnere en sappiger wortels oogsten. Zie oogstlijst voor de plek.

Tomaat
Een aantal mensen vroeg mij of de tomaten nog na kleuren. Ja, als je tomaten oranje of zelfs nog groen oogst, dan kleuren ze thuis nog rood. Voorwaarde is wel dat de tomaat helemaal gaaf is. Het kan zijn dat bijvoorbeeld de kerstomaatjes sporen van phytopthora (een schimmel) hebben en dan al plekjes krijgen voordat ze rood kleuren.

Groenlof
|
(of suikerbrood) staat ook weer op het oogstmenu. Het is een vergeten groente die je in de meeste kookboeken niet tegenkomt. De officiële naam is Groenlof, maar in Limburg en België wordt het Suikerbrood genoemd. De plant is familie van de witlof en andijvie en kan een beetje vorst verdragen. Vandaar zeer geschikt voor de najaarsteelt. Kenmerkend is de iets bittere smaak. Verwijder de groene toppen als je niet van bitter houdt. Groenlof is ook lekker als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren. Ik zelf maak er altijd stamppot van.

Groenselderij
We mogen nu ook de groenselderij gaan oogsten. Is het broertje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van smoothies, soepen, salades en stoofschotels.

2018 10 11 oogstenToekomst
Ik heb het eerder al gehad over de toekomst van de tuin. Ik wil de Nieuwe Akker graag verder ontwikkelen. Enerzijds om er een normaal inkomen uit te kunnen halen en anderzijds omdat we met elkaar een enorme potentie hebben om er een nog mooier, veelzijdiger en duurzamer geheel van te maken. Zo zou ik graag samen met jullie kippen voor eieren willen houden. En een bloementuin willen aanleggen. En willen samenwerken met andere lokale producenten van biologische producten. Zodat we het assortiment kunnen uitbreiden met het aanbieden van bijvoorbeeld zuivel of brood of....noem maar op. We kunnen samen bouwen aan iets, waar wijzelf de vruchten van kunnen gaan plukken, maar net zo belangrijk, ook onze kinderen! De huidige voedselvoorziening, grotendeels via de supermarkten, is geen duurzaam systeem. Het zijn 25 supermarktformules die in Nederland via slechts 5 inkoopkantoren de complete Nederlandse markt domineren wat betreft prijzen en kwaliteit. Zij trekken de boeren steeds meer het vel over de oren. Waardoor boeren steeds meer de grenzen van de draagkracht van zichzelf, de (landbouw)dieren, planten en bodem overschreiden. Met onder andere het gevolg dat de kwaliteit van ons voedsel terugloopt, dieren een slecht leven hebben, en de vruchtbaarheid van de bodem snel achteruit gaat. Een niet houdbaar systeem. Zolang er weinig alternatieven zijn, kan dit systeem van roofbouw op mens, dier en bodem nog een tijdje doorgaan. Het is dus goed om te werken en bij te dragen aan voedselproducenten en -systemen die niet gebaseerd zijn op roofbouw. Dus bijdragen en direct kopen bij lokale biologische producenten is niet alleen gezond en lekker, maar gelijktijdig een investering in een houdbare toekomst. Voor jezelf en de kinderen.
image.png

Weer even terug naar de Nieuwe Akker. Daar investeer je dus al in. Alleen zolang we nog geen vaste plek hebben, is het nog een kwetsbaar kindje. Door samen te werken heeft het verkrijgen van een vaste en goede plek voor de Nieuwe Akker een veel grotere kans.

Ik denk dat bijvoorbeeld het oprichten van een Stichting of Vereniging "Vrienden van de Nieuwe Akker" veel zou kunnen bijdragen aan het realiseren van een goede vaste plek en het verder ontwikkelen van de Nieuwe Akker. Je bent dan bijvoorbeeld een veel grotere en dus belangrijkere gesprekspartner voor bij de Gemeente, St. Ijsselandschap of andere instanties. En we kunnen veel gerichter onze talenten inzetten. Als je aan zo'n vereniging of stichting actief zou willen bijdragen dan hoor ik graag van je! Een aantal mensen heeft al positief gereageerd. Fijn! Jullie horen binnenkort van mij. Nog even geduld. Ben vanwege het mooie weer nu nog druk op het land.

Te oogsten

Groenlof: Kan je goed ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. We oogsten om te dunnen! Dus alleen een krop nemen die dicht tussen 2 planten in staat. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Bindsla: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Zit wat luis op. Kropje uitzoeken en onder doorsnijden. 1 per volwassene.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert en gewoon type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de linker rij kan je ook sperziebonen plukken. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan vlak bij de pomp. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Nieuwe teelt. Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Dille: Jonge plantjes. Heeft zichzelf uitgezaaid. Staat op de oude plek; rechts van de snijbiet. Oogsten door wat blad af te snijden. 1 bosje per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.


Voor de liefhebber

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Pompoen. Beide soorten. Liggen onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene. Jaarabonnement-houders mogen meer om thuis op te slaan!

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de nieuwe rucola. Worden al groot. En wat vezeliger. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Vleestomaat. Zijn behandeld met kopersulfaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat). Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Kerstomaat: Zijn behandeld met kopersulfaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 6 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuw Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten