Het was mooi winterweer. Al zullen sommigen last van de gladheid hebben gehad. Ik vond de witte wereld wel mooi. Helaas is het me niet gelukt om op de schaatsen te gaan staan. Net op de dagen dat het kon, had ik andere belangrijkere zaken. Zo ben ik vorige week donderdag naar de Biovak-beurs geweest. Een beurs voor de gehele biologische sector. Ik heb een paar interessante workshops bezocht, soortgenoten ontmoet en een paar waardevolle contacten opgedaan. Daarnaast weer mooie innovatieve werktuigen gezien, die me stimuleren om te kijken of ik ze zelf na kan maken.
image.png

2019 02 01 wielschoffel

Bovenstaand werktuig, (een wielschoffel), heb ik recentelijk nagemaakt, zij het dat de gele vingerwieders er nog niet aan zitten. Die kan ik niet namaken en zijn vrij prijzig! Daar wacht ik nog even mee. Eerst maar eens zonder uitproberen.

CSA-netwerk

Op de beurs was ook een groepje CSA-tuinders bezig met het oprichten van een landelijk CSA netwerk. Iets wat ik zelf met een aantal tuinders 4 jaar geleden ook geprobeerd heb. Dat is toen niet gelukt. Ik heb dat 2 jaar geleden op de CSA-conferentie ter sprake gebracht en een paar enthousiastelingen hebben het stokje toen overgenomen. Het gaat nu dus gelukkig wel lukken. Het is zo belangrijk dat we elkaar gericht kunnen steunen, dat we beter en landelijk zichtbaar worden en CSA-landbouw op een hoger plan kunnen brengen. Tot nu toe ontmoeten we elkaar eigenlijk alleen op de jaarlijkse CSA-conferentie, maar voor de rest waren we veel afzonderlijk aan het pionieren. Maar als we de krachten kunnen bundelen, komen we veel verder. Ik schat dat er nu ongeveer 60 CSA-boerderijen in Nederland zijn. Stel zij hebben gemiddeld 100 leden. Dan zijn we met rond de 6000 mensen, die met CSA bezig zijn of daar bij betrokken zijn. Wat een potentieel! Maar als daar geen organisatie omheen zit, is het veel moeilijker voor de CSA-beweging om zich verder te ontwikkelen. Op 9 februari is de eerste bijeenkomst voor de oprichting van het Netwerk. Een feestdag! De CSA-boer èn de CSA-consument, dus jij, zijn beiden onlosmakelijk verbonden binnen de CSA. Dat betekent dat jij ook van harte welkom bent. Je kan zelfs ook lid worden als je het wat lijkt! Dus als je zin hebt om met mij mee te gaan, kan dat. Het is van 14:30- 17:00 uur in Hilversum. Ik kan waarschijnlijk in het volgende oogstbericht het definitieve programma van die dag bijvoegen.

Kerngroep

De Kerngroep van de Nieuwe Akker gaat gestaag door. Zij heeft een brief naar een contact binnen de politiek van Deventer gestuurd met de vraag of zijn partij ons kan helpen om bij de Gemeente Deventer goed op de kaart te komen. Wordt vervolgd.

Dooi

Doordat het weer is gaan dooien, kunnen we de grond weer in. Dat betekent dat we de witlofpennen, aardperen, pastinaak, prei en schorseneren weer kunnen oogsten. Ik geloof dat de winterwortel de vorst overleefd heeft. En desnijbiet en rucola ook! Wat een (vlies)doek wel niet kan doen. Vind de rucola op mijn boterham met salami zo lekker! Ik vond een recept met spruiten in de salade. Ga ik eens met de hele grote spruiten proberen.

Laarzen en klompen

Voor als je schoenen schoon wilt houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.

Te oogsten:

Boerenkool Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Je mag hele toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterwortel: Staat klaar in kist op de tafel in de kleine tunnelkas. Of zelf oogsten. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Indien bevroren niet oogsten. Dan krijg je nl. “snot”. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat links op de tuin. Rechts naast de winterwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene. Meer mag!

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bos af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof. Is beschikbaar indien het de vorst heeft overleeft.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Ziet er niet meer zo florissant uit, maar misschien kan je er nog wat van maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.

Jan-Jaap Scholten