2019 04 18 uien plantenOndanks het koude weer kwamen er tot mijn verrassing veel mensen helpen bij het uitjes-planten. Nadat ik uitgelegd had en voordeed wat de bedoeling was gingen we aan de slag. Een 4-tal begon op het stuk voor de bosuitjes. Daar werden alleen de dikke uitjes geplant en kort op elkaar (om de 5 cm). Dit zijn dus uitjes die we in een zeer jong stadium gaan oogsten. De rest is op het grote stuk voor de gewone uien aan de slag gegaan. Om de 10 cm een mini-uitje in de grond drukken.

Binnen een uur zat alles erin. We hebben 4 rijen van 60 m lang, is dus in totaal 240 meter met ongeveer 2400 uitjes beplant. En we hebben 5 rijen van 15 meter, is in totaal 75 meter voor bosui met ongeveer 1500 uitjes beplant. Doordat de zon scheen, was het in de kleine kas lekker warm geworden. En konden we ons met een warm kopje koffie opwarmen. Na de uitjes begon het tweede voorjaarsritueel. De tunnelfolie over de tunnelbogen trekken. Ik vond het dit keer extra spannend. Want er stond aardig wat wind. Na iedereen een taak en plek gegeven te hebben, gingen we aan de slag. Eerst moest de grote lap plastic uitgevouwen worden. Na goed kijken zag ik dat het op zijn kop lag. Dus wij weer het plastic omdraaien. Ook dat lukte goed. Om de folie over de 3 meter hoge bogen te kunnen trekken ga ik altijd op de tractor staan. Terwijl deze dan langzaam naar voren rijdt. Daar gingen we dan. Het ging moeizaam. Deels doordat de wind het plastic tegenwerkte en doordat de mensen achteraan het plastic op de grond hielden en daardoor minder aan het meetrekken waren.

2019 04 18 tunnelkasGelukkig zetten de mensen vooraan door en boog voor boog wonnen we terrein. Toen de folie over alle bogen lag, hebben we het met touwen vastgelegd. Klus geklaard! Is wel zo fijn, want aanstaande maandag komen alle aubergine-, tomaten- en paprika planten. Dan heb ik nog even de tijd om de deuropening te monteren en het plastic aan de voor- en achterkant in te graven. En om de kas verder in te richten met bovendraden en het watervat op pallets.

Het opkweken van de groenten verloopt tot nu toe goed. Echter een klein deel van de jonge kiemplantjes van de peultjes is opgevreten door een snuitkevertje. Door lavapoeder over de plantjes te stuiven weet ik de vraat af te remmen. Als het plantje eenmaal genoeg blad heeft groeit het blad harder dan het kevertje kan weg eten en komt het goed. De eerste tuinbonen steken hun kopjes boven de grond. Die moet ik dus ook extra in de gaten houden i.v.m. de vraatzuchtige snuitkever.

Inmiddels heb ik al weer water gesproeid op de zomerworteltjes. Als die net kiemen zijn het hele kleine kwetsbare plantjes. Door de warme, droge en soms harde wind, krijgen ze er flink van langs. De eersten werden geel, dus water geven dan maar. Ik heb radijs, tweede keer spinazie en meiraap gezaaid. En vorige week heeft Lotte suikermais en komkommer voorgezaaid. En heb ik broccoli geplant. In de kleine tunnelkas zijn 450 bietjes geplant. Ik verwacht de eerste oogst over 1 a 2 weken. Raapstelen, rucola, spinazie, bosui of kropsla
Tot zover de nieuwsbrief. Ik ga weer naar het land.



Jan-Jaap Scholten