Het is uiteindelijk goed afgelopen met de planten voor in de grote tunnelkas. Nadat ik zwaar de pé in had, toen ik 2 weken geleden hoorde dat de gehele plantenbestelling; d.w.z. alle paprika-, tomaten en aubergine-planten niet besteld waren, ben ik nu weer een tevreden tuinder, die weer een kas vol planten en dus een kas vol beloften van heerlijke vruchten heeft. Uiteindelijk heeft het Jung-pflanzen betrieb Wunderlich en ikzelf genoeg planten bij elkaar weten te schrapen. Waar ik ook heel tevreden over ben, is dat we nu voor de tomaten en komkommer een beter opbindsysteem hebben. De planten hangen als het ware aan een touw waar de planten ingedraaid worden. En die touwen zitten vast aan een horizontale bovendraad. Naarmate de plant hoger groeit heeft het steeds ietsje meer lengte touw nodig, om ingedraaid te kunnen worden. En als de plant hoger dan de bovendraad dreigt te groeien dan laat je de plant zakken. Voorheen moest je dan steeds weer een knoop los zien te maken, de plant indraaien en dan weer opnieuw het touw aan de bovendraad vastmaken. Voor de extra lengte had je 1 à 2 meter los hangen, wat vaak in de weg zat. Best wel een hoop gedoe als je dat om de 1 à 2 weken bij 150 planten moet doen. Op de tuinderij waar ik hiervoor gewerkt heb, gebruikten we speciale haken, waar het touw als een klosje omheen zat. Nadat ik uitgezocht had welke vorm dit inventief stukje ijzerdraad ook al weer had, heb ik een malletje gemaakt om deze haken zelf te kunnen buigen. En dat is gelukt!

2019 05 10 tomatenhakenDe eerste tomatenhaken hangen. Fijn als je het werk minder arbeidsintensief kan maken!

Waar ik minder tevreden over ben is het weer. Door de kou van de afgelopen weken is de groente bijna stil gaan staan. Het groeide zeer langzaam. Met als gevolg dat we veel minder spinazie, raapstelen en rucola hebben. Vorig jaar was er teveel. Ruim te veel, dus ik dacht ik zaai nu iets minder oppervlakte. Ik zal volgend jaar dus dan maar weer iets meer zaaien!

Gelukkig is de groente in de kas wel goed doorgegroeid. Daar staat nog mooie bosui en rode kropsla. Maar buiten moet het oogstseizoen echt nog op gang komen. Er is gelukkig beter weer voorspeld. Kan de groente weer lekker doorgroeien.

 

Te oogsten:

Sla (Lollo rosso): Staat in de kleine tunnelkas, links achteraan. Grote krop uitzoeken. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Bosuitjes: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Staan in de kleine tunnelkas. Links. Tot halverwege de kas doorlopen en dan vanaf de achterkant van het bosuien stuk oogsten. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag bij het bordje beginnen met oogsten.

Raapstelen: Staan op rechtergedeelte van de tuin. Vooraan. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Voor de liefhebber

Bieslook: Staat op de kruidentuin. Gaat bloeien en staat tussen onkruid, maar kan nog wel geoogst worden. Bosje bij de grond afsnijden.



Jan-Jaap Scholten