2019 07 11 eikenprocessierups doehetzelfIk dacht vorige week vrijdagochtend: Vanmiddag ga ik lekker bij mijn technische vriendjes, een horretje maken voor op de slaapkamer van mijn zoon. Ik was sóchtends op de tuin en had het met een lid over de eikenprocessierups. Toen dacht ik: laat ik zelf eens nauwkeurig in de eiken rondom de tuin kijken. En verdomd. In de eik achter het blauwe toilethuisje zag ik 4 nesten zitten. Ik kende de verhalen van mensen die recentelijk veel last van de haartjes hadden gekregen en dat sommige mensen hele heftige reacties hebben. Ik dacht, dit moeten we hier op de tuin, waar elke dag meerdere mensen inclusief kinderen en baby's komen, niet hebben! Ik heb toen gelijk gehandeld. Ik heb afscheidingstouwen en bordjes geplaatst, zodat geen enkele bezoeker kon ontgaan dat er misschien gevaar dreigt. Vervolgens besloot ik om er gelijk wat aan te doen. Ik wist dat de bestrijdingsbedrijven overuren maken en lange wachttijden van weken hebben. Dus ik moest het zelf regelen. Ben toen naar mijn technische vriendjes Jorik en Bastiaan gegaan. En met hun de beste strategie doorgesproken. Ik had iig een hele lange ladder nodig, beschermende(huid bedekkende) kleding en een methode om de nesten onschadelijk te maken. Van Jorik leende ik een soort gasmasker, En bij de boerderij op de hoek bij de Croddenbrug kon ik een lange ladder van 9 meter en een verf-overal lenen. En van Erik-Jan, de buurman van de tuin, een bivakmuts en een duikbril van zijn zoontje.

Ik had mijn beschermende spullen bij elkaar. Ik kon de boom in! Ondertussen had ik ook bepaald welke bestrijdingsmethode ik wilde gaan gebruiken. Verbranden is effectief, maar ik zag het niet zitten om met een brander hoog de boom in te gaan. Mijn moeder had op televisie gezien dat je de nesten ook in kan pakken met plasticfolie. Met zo'n rol huishoudfolie. Dat sprak mij wel aan en ik besloot dat te doen. Ik kreeg de ladder van zo'n 9 meter met wat kunst en vliegwerk omhoog én tegen de goede tak. Ik naar boven met een rol plasticfolie. En toen dacht ik. Ik rol wel even dat plastic om dat nest. Moet je eens proberen om met rubberen handschoenen van die huishoudfolie om iets heen te wikkelen. Als je de folie strak kan houden gaat het goed, maar dat lukte niet want ik moest het steeds overpakken rondom een hele dikke tak. De folie plakte ook aan zich zelf en draaide weer de rol in. Wat een ellende. Ik kreeg het niet voor mekaar. Inmiddels begon ook mijn duikbril te beslaan en zag ik steeds minder. Na wat stevig gevloek, en mijzelf vermanend toe te spreken rustig te blijven, lukte het om 1 nest in te pakken. Vlakbij zat er nog 1, en gelukkig lukte het daar ook om het nest grondig in te pakken. Best wel spannend op grote hoogte met een beslagen duikbril in een boom met de eikenprocessierups aan het werk te zijn. Heb de hele tijd ook niet naar beneden gekeken en mijn focus op het doel gehouden. Dat werkte en ik kon weer veilig uit de boom. Inmiddels was het eind van de middag en had ik genoeg avontuur voor die dag gehad. Morgen ga ik de andere nesten aan de andere kant van de boom proberen in te pakken. Goed de rest weten jullie van de updates die ik dat weekend gestuurd heb. Waarschijnlijk zijn alle rupsen inmiddels verpopt tot vlinder, waardoor je een stabiele situatie krijgt. De huid met haartjes is dus nu een dood omhulsel, die geen haartjes meer kan afschieten. Ik ben nu aan het bekijken hoe ik het beste de nesten met de overblijfselen van de rupsen kan behandelen. En ik ga in iig een offerte opvragen om de nesten uit de boom te laten verwijderen.


Goed nieuws
De Nieuwe Akker pacht de grond van woningbouwvereniging Rentree. En dankzij de inspanningen van de kerngroep is afgelopen dinsdag de nieuwe directeur van Rentree, Jaap Huibers op bezoek geweest. We hebben van hem de toezegging gekregen dat we in ieder geval ook volgend jaar hier kunnen blijven! En waarschijnlijk wel 2 a 3 jaar langer. Dat is erg fijn! Dat geeft ons meer tijd om een vaste en goede locatie voor de Nieuwe Akker te regelen. Ook op dat gebied zijn er positieve ontwikkelingen. Later meer hierover.


2019 07 11 bloemenBloemen
Van het voorjaar tijdens ons “lente-uitje” gaf Rianne mij een zakje bloemenzaad “weidebloemenmengsel” Of ik hiermee wat kon? Tja ik teel eigenlijk groenten en daar heb ik mijn handen vol aan. Maar bloemen trekt mij ook, al heb ik daar niet zoveel ervaring mee. Ik zei, ik kijk wel wat ik ermee kan. Ik beloof je niks. Ik ging later helemaal rechts op de tuin, phachelia, een paarsbloeiende groenbemester zaaien en ik had daarnaast een klein puntje grond over. Toen dacht ik; daar zaai ik dat zakje bloemenzaad! Ik heb vervolgens dat zaad in mijn zaaimachine gedaan en ben op rijen gaan zaaien. Echter het grootste zaad bleef achter in de zaaimachine. Dat heb ik toen her en der met de hand in de rijen gezaaid. Regen erover en het begon net zoals de phacelia op te komen. Netjes ook met de schoffel tussen de rijen geschoffeld en hier en daar wat onkruid weg getrokken. Het resultaat is verbluffend.


Een prachtig bloementuintje! Ik ben blij verrast. Dit smaakt naar meer! Volgend jaar een bloemenpluk-abonnement erbij?


Groenten
Deze week hebben we sperziebonen erbij. Er is veel! Dus je mag ook ruim plukken om bijvoorbeeld een portie in te maken of in te vriezen. Op de oogstlijst op de tuin had ik het er al bij geschreven. Er is ook koolrabi en courgette. Zie de oogstinstructies. De komkommerplanten zijn nu ook lekker aan de gang en er hangen veel dikke komkommers! De tomatenplanten geven langzaam maar zeker steeds meer tomaten. Echter het minder warme weer zal dit proces weer iets afremmen. Dus geduld. Er zijn wel ruim aubergines. Daar kan je ook hele lekkere gerechten mee maken. Ik ben dol op gebakken aubergine plakken met tzatziki. Zie voor recept ook https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/aubergine/gebakken-aubergine Ik doe het alleen met bloem en doe ruim zout er van te voren op. Wanneer het vocht erop staat dep ik dat met keukenrolpapier eraf en doe dan zout op de andere zijde wat ik na 5 minuten er ook weer af dep. De plakken even met beide zijde in de bloem drukken en dan in olie beide zijden bruin bakken. Serveren met Tzatziki(komkommer-yoghurt-knoflook saus) Zie voor recept: https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=3920 Is super lekker!

In ieder geval wens ik je veel plezier met de oogst!

Te oogsten:

Sperziebonen: Staan vlak bij de pomp. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aubergines: In de grote kas, linker rij. Alleen grote oogsten( ong. 200 grams of meer) Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Koolrabi: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas, achteraan. Links van de broccoli. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan rechts op de tuin. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Kropsla (groene):Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de snijbiet. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte, rechts naast de bosui,vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts op de tuin, achter de tuinmelde. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

(Bos)ui: Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Staan op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje vooraan. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 2 per volwassene.

Voor de liefhebber

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinbonen: Staan helemaal links op de tuin. Dikke peulen van de plant plukken. Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. De planten zijn net begonnen. Dat betekent dat je nu niet van elke soort moet gaan oogsten. Je kiest wat voor tomatensoort je op dat moment wilt oogsten en daar neem je dan een bescheiden hoeveelheid van. Bijvoorbeeld 8 gele kerstomaatjes, of 4 kleine rode tomaten of 1 grote vleestomaat. En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Savooi of spitskooltje: Staat direct rechts naast de grote tunnelkas. Staan al lang op het land. Sommigen zijn door de doorgaande groei opengebarsten. Mooi exemplaar zoeken en onderdoor snijden met een groot mes of doorknippen met snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Peultjes als doperwtjes; Staan helemaal links naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Door het warme droge weer waren er veel peultjes in 1 keer rijp. De peultjes die niet geplukt zijn worden dik en kan je oogsten als erwtjes. Oogsten door de dikste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Meiraap: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Vlak bij de grote kas. Zijn kleine witte knollen en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Achteraan staat nog wat. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinmelde: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe.

Dille: Staat ter hoogte van de pomp, voor de peterselie. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie(platte): Staat 'ter hoogte' van de handpomp. Zie bordje. Oogsten door af te snijden. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode of zwarte bessen: staan langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rijpe bessen plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten