2019 08 eifeltorenIk ben weer terug van mijn 6 daagse vakantie. Ik ben samen met mijn zoon naar de Ardennen en Parijs geweest. Het was heerlijk om er even uit te zijn. En we hebben het goed gehad samen.

Een van de letterlijke hoogtepunten was de beklimming van de Eiffeltoren.

Wat ook fijn is, is dat de vrijwilligers en stagiaire van de Nieuwe Akker tijdens mijn vakantie gewoon door gewerkt hebben. En Bram heeft daarnaast ook de grote kas en wat andere zaken op tuin onder zijn hoede genomen. Dank mensen! Op deze manier kan ik met een gerust hart weg!

Bram en de vrijwilligers hebben ook de roofvogelvlieger in de lucht weten te houden. Hierdoor hebben we nog steeds rijpe suikermais. De 1e planting van de venkel is inmiddels oogstbaar. Deze staat achter de 2e planting venkel, welke nog heel klein is! Die dus niet oogsten! Ik heb 1 venkel geoogst om te kijken hoe ver die is en een foto gemaakt.

Als je venkel gaat oogsten zoek je een dik exemplaar en pak je die vast en snijdt je met een groot mes de venkel onderdoor. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. De venkel weegt rond de 250 a 300 gram. De 2e zaaiing sperziebonen zijn bijna klaar om geoogst te gaan worden. Ik zet ze vast op de oogstlijst. Er is veel en nog een paar warme zonnige dagen en de eerste kunnen geplukt worden. Het is een Haricot Vert type. Dunne lange boontjes. Langzaam aan komen er weer een paar komkommers aan de planten. Dus nog een beetje geduld. En er zijn ook weer rode puntpaprika's. Tomaten zijn er redelijk wat. Net als de aubergines. Waarschijnlijk komt er volgende week weer wat mooier weer. Gaan de kasplanten harder groeien en meer vruchten geven.

Je mag als je oogst de gewasresten op de tuin achterlaten. Let echter wel op waar je die laat. Zoek een plek op het teeltbed waar ruimte is om het neer te leggen. Bijvoorbeeld waar al veel weggeoogst is. Ik zie dat er soms gewasresten bovenop nog te oogsten groenten ligt. Die je vervolgens niet meer ziet. En waar mensen dan soms boven op gaan staan. Dit is zonde van de groenten. Dus graag opletten

Elk jaar hebben we in september een oogstfeest. Dit om de rijke oogst van de tuin te vieren. Symbolisch maken we dan uiensoep, om de oogst van de gezamenlijk geteelde uien te vieren. Daarnaast is er boven het kampvuur broodjes bakken voor de kinderen. Ik combineer het oogstfeest met een opendag. Meer leden zijn nog steeds gewenst. Het thema van deze opendag is bloemen. Ik ga per ingang van volgend jaar een bloemen-pluk-abonnement aanbieden. Jaarlijks teel ik altijd al veel zonnebloemen. Vooral omdat ik ze mooi vind en het de tuin een mooiere plek maakt, voor ons, de vogels en de insecten. Daarnaast had ik een weidebloemen gezaaid. Dat werd zo mooi, dat ik nu de smaak te pakken heb. Ook Hilbrand, de imker van de Nieuwe Akker komt. Hij kan je in een bijenkast laten kijken en veel vertellen over deze bloemenvrienden. De open dag is op zondag 8 september s'middags van 13:00 - 17:00 uur. Ik zoek hulp voor deze dag. Hulp voor in de catering/info tent. En voor het uitgeven van de oogst-tasjes en het evt. begeleiden van het oogsten. Dus als je zondagmiddag 9 september tussen 13:30 en 17:30 uur kan helpen dan hoor ik dat graag! Een halve middag helpen kan ook. Ik hoor graag van je!

Te oogsten:

Venkel: Staat links van de bietjes, 20 meter naar achteren, achter de jonge kleine venkel. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene.

Rode puntpaprika. In de grote kas. Rechterrij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene.

Suikermais. Staat achter de grote tunnelkas. Eerst van de linker rijen oogsten. De eerste zijn nog maar net rijp. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 2 per volwassene.

Aubergines: In de grote kas, linker rij. Alleen grote oogsten( ong. 200 grams of meer) Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode sla: Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de snijbiet. Als de rode op is, mag je ook de groene bindsla die erachter staat oogsten. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Achteraan staan meer dikkere. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Ui: Staan op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje vooraan. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 2 per volwassene.

Voor de liefhebber

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan vlak bij de pomp. Voorzichtig plukken. Ze zijn eerst nog te klein, maar worden snel groter. Ongeveer 200 gram per volwassene

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 8 gele kerstomaatjes en 2 (kleine) rode tomaten(linker rij) en 1 grote vleestomaten(rechter rij). De grote vleestomaten graag met een snoeischaar oogsten. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten