2019 09 26 nieuwe uienakkerAardbeien zijn gewilde vruchten. Na de overvloedige oogst in juni dit jaar hebben we de smaak te pakken. Het smaakt naar meer. Om aardbeien te kunnen blijven oogsten moet je om het jaar nieuwe planten zetten. De hoeveelheid aardbeien die een plant geeft neemt namelijk na 2 jaar af. Dus hebben we in juli uitlopers van de planten gestekt. Op een plekje aan de bosrand hebben we rond de 300 stekjes in de grond gestopt. Een beschut en schaduwrijk plekje. Inmiddels hebben de meeste stekjes wortels gekregen en zijn ze al flink gegroeid. Tijd om ze op hun definitieve plek uit te planten. Dus moet er een nieuw teeltbed aangelegd worden. Ik wil dezelfde hoeveelheid als die we al hebben, uitplanten. Dus het wordt een bed van 50 meter lang.

Naast de bessenstruiken heb ik een strook weiland gescheurd en vervolgens geploegd. Dat lukte nog in het weekend, vòòr de regen van deze week. Vervolgens heb ik met de triltandcultivator(een soort grote hark achter de tractor) en een gewone hand-hark een mooi glad teelbed gemaakt. Nu kan er gronddoek overheen, om er dan vervolgens de plantjes in te zetten. Echter de mollen vinden het een heel fijn jachtterrein. Losse grond vol met bodeminsecten. Tja, ik moet die toch wel eerst vangen. Anders wordt het een zooitje. Tot nu toe zijn ze me te slim af. Maar ik weet, de aanhouder wint.......

Oogsten is een kunst.
Wat ga ik oogsten? Hoe moet ik oogsten? Hoe maak ik het klaar? Wat is een lekker recept? Wat de boer niet kent dat vreet ie niet. En dat geld vaak ook voor niet-boeren. Veel mensen zijn gewoonte dieren. Dus het vraagt vaak extra inspanning om eens iets nieuws te proberen. Toch is het vaak de moeite waard om een onbekende groente te proberen. Bijvoorbeeld Snijbiet. Ik heb het zelf jaren lang geteeld zonder het klaar te maken. Totdat iemand mij liet zien hoe je het smakelijk kan klaar maken. Snijbiet is er nog heel veel en je kan het makkelijk oogsten. Ik pak een flinke bos bladeren en snij met een groot mes de hele bos iets van 4 cm boven de grond af. Vervolgens trek ik de niet mooie of te oude bladeren er tussen uit. En klaar is Kees. In de bijlage staat een recept, hoe je er een lekkere soep van kan maken. Met dank aan mede-oogster Judith. Op de website van de Nieuwe Akker staan recepten van een taart en quiche. En op het internet staat natuurlijk nog veel meer. Als we ook leren de ons onbekende groenten lekker klaar te maken, hebben we meer variatie in ons menu en maken we met zijn allen ook beter gebruik van wat de tuin ons te bieden heeft. Succes met de uitdaging. Er is trouwens een groep gelieerd aan de Nieuwe Akker die samen gerechten uitwisselt. Door gezellig samen te eten. Als je interesse hebt in deze eetclub, stuur dan een mailtje aan mij.

2019 09 26 handwerkapparatenUitstapje
Afgelopen woensdag ben ik samen met de vrijwilligers naar de Opendag van Vitales geweest. Helaas waren er 3 van de 5 verhinderd, maar dat mocht de pret niet drukken. Vitales is een groot biologisch zaadteelt bedrijf. Een deel van het zaadgoed voor de Nieuwe Akker komt hier vandaan. Omdat ze 25 jaar bestaan pakten ze flink uit. Een warm welkom met koffie en lekkers en we konden gelijk daarna mee met een rondleiding. Prachtige teeltbedden met de groenten die zij in het assortiment hebben. Bijvoorbeeld wel 20 soorten sla in allerlei kleuren en vormen. Prachtig om te zien. Daarnaast presenteerde verschillende bedrijven zich daar met hun producten. Een leverancier van natuurlijke vijanden van plagen in de groenteteelt. Een producent van een schoffelrobot. En bedrijven die kleine slimme handwerktuigen demonstreerden. Heel interessant!

Vooral de demonstratie van de hand-wiedeg van Treffler sprak mij aan. Zou heel handig zijn voor op de tuin. Kost echter wel rond de € 1800. Tja.... Ik kwam ook wat bekenden tegen. Altijd leuk om weer even bij te praten. Jenny en Harry waren net als ik onder de indruk van de prachtig geteelde percelen met groenten. En vonden de kennismaking met een voor hun onbekende wereld een mooie ervaring. Kortom een geslaagd uitstapje!

 

Te oogsten:

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Er zijn al grote bij! Richthoeveelheid: 1 Chinese kool.

Suikermais. Staat achter de grote tunnelkas. Van de 2 rechter rijen, achteraan oogsten. Als je geen ongeschonden kolf meer kan vinden, kan je ook een aangepikte kolf nemen. Immers het aangepikte bovenste gedeelte, kan je er gewoon afsnijden. Belangrijker is om een verse kolf te nemen, waarvan het buitenste blad nog enigszins groen is. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een goede voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Oranje hokkaido pompoen. Staan helemaal rechts op de tuin. Alleen rechts van de lijn oogsten! Zie ook bordje. Oranje pompoen met verkurkt steeltje zoeken en met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene Leden mogen meer(5 kg)om thuis op te slaan!

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Venkel: Staat links van de rij zonnebloemen, vooraan. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, halverwege. Paadje van de zomerwortels inlopen en dan na 30 meter links Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

IJsbergsla: Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de Nieuw Zeelands spinazie. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Achteraan en dan op rechter teeltbed! Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Voor de liefhebber

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 200 gram in totaal plukken. Of het nu kerstomaatjes of een grote vleestomaten is. De grote vleestomaat graag met een snoeischaar oogsten. zolang de voorraad strekt. Radijs: Staan op het rechtergedeelte van de tuin. Paadje bij bordje in lopen tot aan bordje bij het oogstvak. Oogsten door dik radijsje uit te zoeken en uit de grond trekken. 8 per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Stoksnijbonen: Staan links op de tuin, rechts van het hoge peulen gaas. 20 meter naar achteren. Aan de stokken Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ze worden al wat groot. Dus dan goed fijn snijden voor het koken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan vlak bij de pomp. Voorzichtig plukken. Ze worden al wat vezeliger. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Dille zaad: Staat vlak bij de pomp. Het gaat nu om de zaadschermen. Het zaad kan je als kruid gebruiken. 1 zaadscherm(steel) per volwassene. Oogsten door te knippen.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten