Na de open dag in september waren er een flink aantal proefabonnementen gestart. Daarvan zijn een tiental nu doorgegaan. Welkom! Afgelopen oogstweek zijn weer een aantal nieuwe proefabonnementen gestart. Misschien goed om weer wat dingen over het oogsten onder de aandacht te brengen.

2019 10 17 kruiwagenOp de parkeerplaats staat een kruiwagen. Die mag je gebruiken om je groenten in te vervoeren. Heel handig als je veel pompoenen van het land wil halen! Wel altijd de kruiwagen weer op de parkeerplaats achterlaten natuurlijk.

In dit oogstbericht staat een oogstlijst. Diezelfde lijst hang ik op de tuin onder het afdakje. Hier staan oogstaanwijzingen per groente. Je bent verplicht die oogstaanwijzingen te lezen en te volgen. Het is mooi dat bijna iedereen dat doet. Maar sommigen doen dat niet en oogsten naar hun eigen inzicht. Zo zag ik dat van de palmkool alle bladeren geoogst waren. Terwijl in de oogstinstructie staat alleen de grote bladeren plukken, dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Hoe beter we ons aan de spelregels houden hoe prettiger het loopt. Je kan het na lezen in de tuinafspraken.

2019 10 17 rups koninginnenpage linderLaatst was ik bij de zomerwortels aan het werk en wat zag ik daar? Een prachtige grote rups van de koninginnenpage vlinder.

Deze rups leeft vooral van en op schermbloemige zoals de wortel. Ze schijnen zeldzaam te zijn. Bijna elk jaar zie ik er wel één op de wortels. Wij zijn niet de enigen die leven en oogsten van de tuin. Wij delen die met enorm veel insecten en andere kleine dieren. En ook wat grotere. Zoals mollen, vogels en muizen. En soms een roofvogel die een muis vangt. De hazen komen bijna elke ochtend langs. De tuin is een oase van leven.

In het voorjaar zaai ik pastinaak. Heel vroeg, om dan al in de zomer dunne jonge pastinaakjes te kunnen oogsten. Het gezaaide kwam slecht op. Veel open plekken. Ik dacht; ik heb misschien niet goed gezaaid. Misschien niet diep genoeg. Toen heb ik op een ander stuk weer pastinaak gezaaid. Het zaad kiemt traag, dus je moet een aantal weken geduld hebben voordat je resultaat ziet. Weer kwam het slecht op. Had ik weer iets verkeerd gedaan? Toen heb ik op een ander stuk nog een laatste poging gedaan en het zaad wat ik nog had extra dik gezaaid. Er kwam er een hitte golf en ik dekte het zaaisel af met een stuk gronddoek opdat de grond niet uitdroogt. Hier kwam het nog slechter op. Mijn conclusie is dat het zaad niet kiemkrachtig genoeg meer was. Ondanks dat het volgens de datum op verpakking nog wel kon. Inmiddels was de tijd verstreken dat ik nog pastinaak kon zaaien. Ik heb de beoogde dun opgekomen zomerpastinaken niet laten oogsten. Om deze voor de herfst te bewaren. Dus kunnen we die nu oogsten.

2019 10 17 pastinaakOmdat ze relatief al lang in de grond staan, krijgen ze sneller last van roestplekken. Zie de foto. Die kan je gewoon wegschillen of snijden. Eronder zit prima pastinaak.

Als je nog geen voorraad pompoenen thuis hebt aangelegd, graag dat doen. Ik wil de pompoenen van het land af hebben om het land schoon te kunnen maken en winterrogge als groenbemester in te kunnen zaaien. Hoe eerder ik zaai, des te groter kan de rogge nog groeien, des te beter je de bodem beschermd en bemest. Des te vruchtbaarder de tuin. Des te mooier de groenten. Vandaar dus. Pompoenen kan je prima op een droge plek in huis bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur of op de vensterbank. Soms kunnen ze zelfs de winter over. Wel regelmatig controleren op plekjes. En muizen lusten ook pompoenen!

Vanaf deze oogstweek ook de prei en groenselderij op het menu. Prei kennen we wel, maar de groenselderij is wat minder bekend. Het is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van smoothies, soepen, salades en stoofschotels.


Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat rechts naast de boerenkool, halverwege. Achter de peterselie. Zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pastinaak: Op het rechter gedeelte van de tuin. Paadje van de bieten inlopen. Staan links naast de rode bieten. Ze hebben bruine roestplekken, maar die kan je er gewoon afschillen. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Butternut; Een lichtbruine middelgrote pompoen. Lijkt ook wel op een kalebas. Met dik oranje vruchtvlees. Liggen op linker gedeelte van het pompoenenveld, achteraan. Oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg per volwassene.

Black Futsu; Is een middelgrote pompoen. Eerst donker groen van kleur. Daarna verandert de kleur naar lichtgroen en oranje. Lijkt qua smaak op de muskaatpompoen. Liggen op het rechtergedeelte van het pompoenen veld. Achteraan. Oogsten met een snoeischaar. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg per volwassene.

Oranje hokkaido pompoen; Staan helemaal rechts op de tuin. Met een snoeischaar de steel door knippen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene

Leden mogen bovenstaande pompoenen extra oogsten om thuis op te slaan!

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Achteraan en dan op rechter teeltbed! Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Sperzieboon. Saxa; robuust type. Je moet even zoeken naar de dikkere bonen, maar we beginnen toch maar met de oogst. Ze zijn in 3 verschillende rijen van ongeveer 20 meter gezaaid. Helemaal achteraan gelijk rechts naast de boerenkool en vooraan en achteraan links naast de winterprei. Voorzichtig plukken. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Op de buitenkant zitten plekjes, maar van binnen is het nog goed. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool.

Groene puntpaprika. In de grote kas. Rechterrij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Goed onder de bladeren en aan de voet van de plant kijken! Oogsten door steeltje door te knippen met snoeischaar. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 100 gram in totaal plukken. Of het nu kerstomaatjes of een grote vleestomaten is. De grote vleestomaat graag met een snoeischaar oogsten. De tomaten kleuren thuis nog na. Zolang de voorraad strekt.

Sweet Dumpling: Is een zeer kleine witte of lichtgroene pompoen. Ook mooi als siervrucht. Maar je kunt hem wel degelijk eten! Liggen op het linkergedeelte van het pompoenen veld. Vooraan. Oogsten met een snoeischaar. Er zijn er niet zo veel. Hoeveelheid; 1 per persoon. Zolang de voorraad strekt

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, halverwege. Paadje naast spinazie inlopen en dan na 30 meter links. Worden al wat vezeliger en zijn niet zo mooi meer. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.



Jan-Jaap Scholten