Eindelijk weer een paar dagen droog weer. Hier zat ik al een tijdje op te wachten. Ik wil graag het land verder schoonmaken en winterrogge zaaien. Heb vandaag(donderdag) tot het donker doorgewerkt om het allemaal af te krijgen. Vandaar dat je dit oogstbericht ook wat later krijgt dan normaal.

2019 10 26 kar met pompoenenAfgelopen dinsdag hebben we alle pompoenen van het land gehaald. Dus de achtergebleven ranken van de pompoenenplanten kan ik nu van het land halen. Naast het pompoenenveldje staan de uitgebloeide zonnebloemen. Met aan weerszijden een strook phacelia. Ondanks dat we daar eerder veel grote onkruidplanten nachtschade en melde hebben uitgetrokken, vond ik er nu toch nog te veel tussen staan wat in het zaad schiet. Vorige week kwam Erik met een grote klepelmaaier achter zijn tractor langs. Om braamstruiken langs de bosrand weg te klepelen. Ook een handig apparaat om zonnebloemen en onkruid weg te werken! Ik mocht het lenen en heb dus de hele strook zonnebloemen, phacelia en onkruid tot aan de grond weg geklepeld. Aansluitend heb ik ook de suikermaisplanten achter de grote tunnelkas geklepeld. Inclusief het onkruid wat er tussen en naast groeide. Zo, dat ruimt lekker op.

2019 10 26 slootkanten0schoomVorige week had Erik ook even de slootkanten op de Nieuwe Akker geklepeld. Die lag dus nog vol met maaisel.

Deze week hebben Bram en Gert het uit de sloot geharkt en met de tractor met aanhangwagen erachter afgevoerd. Ruimt ook lekker op!

In september is er altijd een open dag. Al een jaar of 8. Dat betekent dat er daarna veel proefabonnementen starten. En dus na 4 weken veel jaarabonnementen. Dat is dus in oktober. Dus graag even controleren of je je jaarabonnement betaald hebt of moet gaan betalen. Ik ga het nog controleren. Maar als je gewoon op tijd betaald, scheelt het mij het gedoe van het uitzoeken wanneer dan voor het laatst betaald is, e-mail schrijven, wachten op antwoord, enzovoort. Alvast dank.

2019 10 26 groenlofGroenlofEr staan allerlei koolsoorten op het land. Een deel is echter bestemd voor in de winter. Dat zijn dus groenten die tegen de vorst kunnen. Het is dus slim om nu zoveel mogelijk groenten te oogsten die daar niet tegen kunnen. Zoals sperziebonen, rode biet, snijbiet, chinese kool, spinazie, knolselderij en oranje wortels. Dus ook winterwortel kan ondanks zijn naam niet tegen vorst. Een nachtvorstje wil nog wel, maar bij min 5 gaat het wel kapot. In tegenstelling tot pastinaak en schorseneer. Die kunnen prima tegen, zelfs strenge vorst. Net zoals de spruiten, savooie kool, palmkool, boerenkool en winterprei. Dus nog heel even geduld voor de boerenkool. Misschien volgende oogstweek. Dan is het ook kouder. Deze oogstweek komt groenlof erbij.

GroenlofDe plant vormt een vrij grote, langwerpige, gesloten krop met een toegespitste punt. Het lijkt een beetje op Chinese kool of Romeinse sla. Groenlof kan wel 2 kg zwaar worden. Deze krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen. Verwijder de buitenste (lelijke) bladeren. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Ideaal voor stamppot en knapperige wintersalades. Door groenlof een tijdje in lauw water te leggen, worden de bitterstoffen enigszins onttrokken. Andere goede voedingsstoffen dan echter ook.

Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Sperzieboon. Saxa; robuust type. Ze zijn in 3 verschillende rijen van ongeveer 20 meter gezaaid. Helemaal achteraan gelijk rechts naast de boerenkool en vooraan en achteraan links naast de winterprei. Voorzichtig plukken. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Groenlof: Staat links achter de grote tunnelkas. In het verlengde van de stoksnijbonen. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Groenselderij: Staat rechts naast de boerenkool, halverwege. Achter de peterselie. Zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pastinaak: Op het rechter gedeelte van de tuin. Paadje van de bieten inlopen. Staan links naast de rode bieten. Ze hebben bruine roestplekken, maar die kan je er gewoon afschillen. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pompoenen: Liggen nu onder het afdakje naast de schommel. Butternut; Een lichtbruine middelgrote pompoen. Lijkt ook wel op een kalebas. Met dik oranje vruchtvlees. Of Black Futsu; Is een middelgrote pompoen. Eerst donker groen van kleur. Daarna verandert de kleur naar lichtgroen en oranje. Lijkt qua smaak op de muskaatpompoen. Of Oranje hokkaido pompoen. Bekendste consumptie-pompoen. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene. Of Sweet Dumpling: Is een zeer kleine witte of lichtgroene pompoen. Ook mooi als siervrucht. Maar je kunt hem wel degelijk eten! Hoeveelheid; 1 per persoon. Zolang de voorraad strekt. Jaar-abonnementhouders mogen bovenstaande pompoenen extra meenemen om thuis op te slaan! 10 kg opslaan per volwassene is geen probleem.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Vooraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje vooraan. Paadje inlopen en dan op rechter teeltbed! Oogsten door biet uit de grond te trekken. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Op de buitenkant zitten plekjes, maar van binnen is het nog goed. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool.

Kleine groene puntpaprika. In de grote kas. Rechterrij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. ere zijn vooral nog kleintjes. Een paar per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Goed onder de bladeren en aan de voet van de plant kijken! Oogsten door steeltje door te knippen met snoeischaar. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 100 gram in totaal plukken. Of het nu kerstomaatjes of een grote vleestomaten is. De grote vleestomaat graag met een snoeischaar oogsten. De tomaten kleuren thuis nog na. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.



Jan-Jaap Scholten