Er is slecht weer voorspeld. Harde wind en regen. Ik breng de tuin in gereedheid. Doe de kassen dicht en zet kisten met kwetsbare jonge plantjes onder beschutting. Ik ben op tijd klaar en ga op een picknickbank zitten. Ik kijk op buienradar en zie de bui dichterbij en op mij afkomen. De lucht kleurt donker en het begint te waaien. En waaien. Zo hard, dat takjes en bladeren en wat al niet meer, horizontaal door de lucht vliegen. Ik ren naar de caravan om te schuilen. Het begint te regenen en het noodweer breekt compleet los. Grote takken uit de bomen boven mij hoor ik afbreken. Er komt een grote tak op de caravan neer. Waar sta ik veilig? Een angstige 5 minuten volgen en dan wordt het minder. Ik doe de caravan deur open en zie een natte wei bezaaid met takken. Groot en klein. Op de tuin zijn doeken los gewaaid. Het toilet is omgevallen

Van twee grote eiken die op de hoek van het bos bij de pipowagen staan, zijn de toppen er compleet uit gebroken.

Dit was dinsdag 29 mei 2018. Een enorme valwind was over de Nieuwe Akker getrokken. En had dus ook in het bos naast de tuinderij voor ravage gezorgd. Vele bomen waren omgewaaid of zodanig beschadigd dat ze geveld moesten worden. Zo ook de grote eik op de hoek van het bos bij de pipo-wagen. De boom is inmiddels aardig klein gemaakt

2020 02 22 schorsenerenMijn ouders kwamen oogsten. Ik help dan vaak mee met het oogsten van de groenten. Zei zijn liefhebber van schorseneren, dus ik ging er wat uitgraven. Ik ben daar inmiddels handig in geworden en had snel aardig wat uit de grond. De meeste ook met een mooie dikte. Je moet ze even uitgraven en klaarmaken, maar dan heb je wel een bijzondere groente met een speciale smaak. Ze worden ook wel armelui asperge genoemd. En inderdaad, ze hebben wel wat van asperge. Zowel qua uiterlijk als qua smaak.

Het is de moeite waard om het een keer uit te proberen. Het internet staat vol met recepten. Om het je wat makkelijker te maken zal ik een recept in de bijlage doen. En als ik weer puf heb, ik ben nu net verkouden, zal ik wat voor je uitgraven en in een kist in de pipo-wagen voor je klaarleggen. Daar liggen nu ook winterwortel en rode bietjes voor je klaar.

 oogsten:

Schorseneren : staat gelijk links van de grote tunnelkas, vooraan. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Richthoeveelheid 250 gram/volwassene. Je mag meer. Er is genoeg!

Winterwortel: Staat in de pipo-wagen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: In de pipo-wagen. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Red Russian: Staat in de kleine tunnelkas aan de rechterkant. Of op de plek van de grote tunnelkas, onder het gaas. Je plukt de onderste grote bladeren, zodat de kleinere nog groter kunnen groeien. In de keuken kun je deze bladkool als rauwkost gebruiken, maar roerbakken in oosterse gerechten is ook een mogelijkheid. Hoeveelheid ongeveer 150 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, links. Graag links vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Boerenkool of palmkool. Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Alleen de mooie bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Bij linker rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag meer oogsten om in te maken. Er is genoeg!

Pastinaak: Op het rechter gedeelte van de tuin. Paadje van de bieten inlopen. Staan links naast de rode bieten. Ze hebben bruine roestplekken, maar die kan je er gewoon afschillen. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan rechts van de grote tunnelkas. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleinere spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof: Staat links achter de grote tunnelkas. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Buitenste blad ziet er soms lelijk uit, maar daaronder zit prima lof! Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Savooi kool: Staat op het land. Hoeveelheid; Een grotere voor meer persoons-huishoudens. Een kleinere voor een 1 persoonshuishouding. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts naast de boerenkool, halverwege. Achter de peterselie. Zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen. Zolang de voorraad strekt.

Witlof-pennen(om thuis witlof te trekken) Staat links achter de grote tunnelkas, rechts van de groenlof. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten