Afgelopen week hebben Gert en ik de laatste grondankers van de grote kas uit de grond gehaald. En we hebben wat grote doeken die nog op de moestuin lagen opgeruimd. De grote moestuin moet immers leeg zijn voordat ik kan bemesten en ploegen. En dat kan al snel zijn. Zodra het in maart een aantal dagen droog is begin ik. Dat betekent dat ik eerst met een klepelmaaier alles wat boven het maaiveld uitsteekt klein klepel. Op die manier kunnen alle gewasresten netjes onder geploegd worden. De gehele moestuin wordt in 1 keer geploegd. Dat betekent dat je tot die tijd nog kunt oogsten en daarna even niet meer. Er is van sommige groenten nog veel op het land. Zoals prei en boerenkool. Dat betekent dat je nu ook mag oogsten om het op te slaan. Je kan beide groenten goed invriezen. Zelfs rauw. Als je het langer dan een maand in de vriezer wil laten zitten word geadviseerd om het kort te blancheren.

2020 02 27 mezenkastMezenkastVorig jaar hadden we op veel plekken in en rond Schalkhaar de eikenprocessierups in de eikenbomen zitten. Zo ook op de Nieuwe Akker. De haartjes van deze rups kunnen heftige huidreacties bij de mens geven. In het kader van voorkomen is beter dan genezen, ben ik aan de slag gegaan. Je kan deze rups beschouwen als een plaag. Een plaag treed op als het ecosysteem uit balans is. Een van de oorzaken zou kunnen zijn dat er relatief veel eikenbomen zijn. Dat betekent dat je voorlopig geen nieuwe eikenbomen moet planten. Daarnaast is het in de biologische landbouw heel gebruikelijk om de natuurlijke vijanden van de plaag te stimuleren. De natuurlijke vijanden van deze rups zijn allerlei insecten en vogels. In Wapserveen is vorig jaar een proef gedaan met het stimuleren van de natuurlijke vijanden. Het aantal rupsnesten ging met 80 % omlaag! Zo! Dat zet zoden aan de dijk. Een van de maatregelen was het ophangen van mezenkasten. Nu kan je kasten kopen, maar zelf maken is ook leuk. Ik scharrelde wat planken bij elkaar en heb op internet opgezocht hoe je zo'n nestkast maakt.

De eerste is klaar en word binnenkort op de tuin opgehangen. Ik ben benieuwd.

Te oogsten:

Schorseneren : staat gelijk links van de grote tunnelkas, vooraan. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Richthoeveelheid 250 gram/volwassene. Je mag meer. Er is genoeg!

Winterwortel: Staat in de pipo-wagen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: In de pipo-wagen. 1 hele grote of 250 gram per volwassene.

Red Russian: Staat op de plek waar de grote tunnelkas stond. Je plukt de onderste grote bladeren, zodat de kleinere nog groter kunnen groeien. In de keuken kun je deze bladkool als rauwkost gebruiken, maar roerbakken in oosterse gerechten is ook een mogelijkheid. Hoeveelheid ongeveer 150 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, links. Graag links vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Boerenkool of palmkool. Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Alleen de onderste grote mooie bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene. Je mag meer oogsten om in te vriezen.

Aardpeer: Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Bij linker rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag meer oogsten om in te maken. Er is genoeg!

Pastinaak: Op het rechter gedeelte van de tuin. Paadje van de bieten inlopen. Staan links naast de rode bieten. Ze hebben bruine roestplekken, maar die kan je er gewoon afschillen. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Rucola: Staat rechts op de tuin, vooraan. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan rechts van de grote tunnelkas. Oogsten door spruiten van de stengel af te breken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Savooi kool: Staat op het land. Hoeveelheid; Een grotere voor meer persoons-huishoudens. Een kleinere voor een 1 persoonshuishouding. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts naast de boerenkool, halverwege. Achter de peterselie. Zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen. Zolang de voorraad strekt.

Witlof-pennen(om thuis witlof te trekken) Staat links achter de grote tunnelkas, rechts van de groenlof. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.
Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Jan-Jaap Scholten