2021 07 14 kerstomatenWat een regen! Er is nu veel gevallen. Gisteren hebben we kleine sla-, andijvie- en venkelplantjes geplant. Ben benieuwd of ze deze overvloed goed doorgekomen. Als het regent is het fijn dat er een kas is waarin je droog kan werken. Jenny, Bram en ik hebben de komkommerplanten eens flink onder handen genomen. Van de onderste meter zijn alle bladeren weg gehaald, zodat je weer een beetje lucht en overzicht aan de onderkant krijgt. Vervolgens kan ik dan bepalen welke zijscheuten(dieven) weg moeten. De helft van de zijscheuten mag blijven, want daar komen de meeste komkommers aan. Wel moet gelijk na het eerste vruchtje, de rest van de zijscheut verwijderd worden. Anders wordt het alsnog een jungle van groen. Het gaat nog niet hard met de productie van de komkommers. Dus nog even geduld als je nog niet gehad hebt.

De eerste kers-tomaatjes kleuren rood. Dus we kunnen beginnen met oogsten. Er kunnen nu ook kapucijners en erwten geoogst worden. Bij de broccoliplanten zijn de in bloei geschoten broccoli-bollen weggesneden. Dan maken de planten weer nieuwe broccoli-bolletjes. De uienteelt gaat goed. Ze worden gestaag dikker en er is weinig aantasting. Dat is ook vooral te danken aan het goede wieden tussen de uien! Fijn! Zo zorgen we met elkaar ervoor dat er een goede uien oogst is.

Aanstaande dinsdag- en woensdagochtend wil ik de winterprei gaan planten. Dat is altijd wel even een klus. Veel gaatjes in de grond prikken en veel plantjes in die gaatjes doen. Het werk is heel simpel. De vaste vrijwilligers zijn er dan ook, maar vele handen maken licht werk en is gezellig. Dus als je aanstaande dinsdag- of woensdagochtend zou kunnen helpen, zou dat fijn zijn. Het mag de hele ochtend maar anderhalf uur is ook al fijn. Ik hoor het graag!

Te oogsten

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte, vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Koolrabi: Staat op rechtergedeelte, links naast de broccoli, achteraan. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene

Zomerworteltjes: Staan op linker gedeelte. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene

Kerstomaat: In de grote kas. Ze zijn net begonnen dus we beginnen bescheiden. 4 per volwassene.

Erwten: Staan links van de uien aan het lage gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Alleen de volronde peulen plukken Ongeveer 300 gram per volwassene.

Kapucijners: Staan helemaal rechts, aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. . Ongeveer 150 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Bosuitje: links op de tuin. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 2 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinbonen: Zijn dik. Optie: dubbeldoppen. Staan helemaal rechts op de tuin. Rechts naast de peultjes. Richthoeveelheid: ongeveer 800 gram per volwassene.

Kropsla: Gaat schieten. Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Broccoli: Staat helemaal rechts op de tuin. Mooie stronk met groene kleur uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ong. 200 gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Meiraapjes: Staan helemaal rechts op de tuin, vooraan. Links naast de broccoli. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram.

Peultjes: Er zijn weer nieuwe aan gegroeid. Staan rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. De dikke peulen kan je als erwtjes oogsten.

Jan-Jaap Scholten