2022 01 28 pastinaakPastinaakDe te oogsten groenten worden langzaam aan minder op de tuin. Wel is er nog veel prei. En ook pastinaak is er nog veel. Misschien wat lastig te vinden.

Je kan de pastinaak herkennen aan de kleine blaadjes die nog boven de grond te zien zijn.

Elk seizoen reken ik uit wat het zou kosten als je de groenten die je oogst in de (biologische) winkel zou kopen. Ik neem 4 steekproeven(weken) verdeeld over het seizoen. Dat zijn week 25, 35, 45 en 3. De gemiddelde weekprijs voor seizoen 2021/22 is € 16,90. Vorig seizoen was dat € 14,40. Je betaalt € 275 per volwassene per seizoen. Ik garandeer 40 weken oogsten. Als je de groenten in de winkel zou kopen ben je 40 x 16,90 = € 656 kwijt. Dus het financiële voordeel is dan 656-275= € 381 per volwassene. Echter er zijn er ook die minder weken oogsten. Laten we zeggen 30 weken per seizoen. Dan nog is 30 x 16,90 = 507. Minus 275 is nog steeds € 232 voordeel. Bij een tuinderij hier in de buurt kan je sinds vorig jaar ook zelf oogsten. Daar betaal je € 275 voor een seizoen van 30 weken. Naast dat er een financieel voordeel is, zijn er natuurlijk ook andere voordelen. Vooral op het gebied van beleving. Ook niet onbelangrijk!


Te oogsten

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er meerdere rijen. We oogsten steeds de rechter rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Voor onderstaande groenten geldt: Zolang de voorraad strekt!

Boerenkool of Palmkool: Staat rechts op de tuin. Is nagenoeg op. Oogsten door bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten