2022 03 03 oud maisHet feest gaat weer beginnen. De grond gaat na een lange winterrust weer bewerkt worden en klaar gemaakt voor een nieuw seizoen! Het bewerken van de grond doe je onder droge omstandigheden. Bij natte omstandigheden krijg je snel versmering en dicht drukken van de grondstructuur, wat slecht is voor de grond. Dus nu er een flink aantal dagen droog weer voorspeld zijn, moet ik deze kans grijpen. Voordat ik ga bemesten en ploegen, moet ik de gewasresten klein maken.

De maisstengels en koolplanten op de moestuin zijn te groot om onder te ploegen. Daarom ga ik aanstaande vrijdagochtend met een klepelmaaier de tuin klepelen. Dat is een apparaat met een horizontale ronddraaiende as, waaraan aan korte kettingen met stukken metaal hangen. De as draait met hoge snelheid rond, vlak boven de grond, waardoor vervolgens de stukken metaal alle plantenresten stuk slaan.

Na het klepelen ga ik het land bemesten. Dat doe ik met biologische mest uit de buurt, van Berrie Klein Swormink. Hij houdt Brandrode runderen, een oud Hollands ras. Voor zowel melk als vlees (http://www.kleinswormink.nl). De koeien staan in een potstal. De koeien staan daarin op hun eigen mest. Opdat dat niet te nat wordt, wordt er regelmatig stro op gegooid. Dat stro trappen de koeien door de mest, waardoor je mooie vaste mest krijgt. Dit is een al lang bestaand systeem. Deze mooie mest is zeer gewild in de biologische landbouw. Ben dan ook blij dat ik elk jaar weer mest kan halen bij Berrie.

Doordat ik het land ga bewerken betekent dat het oogsten op de moestuin voorlopig stopt. Na het ploegen ga ik zo snel mogelijk weer zaaien en planten, maar dan duurt het toch nog minstens tot eind april voordat er op de moestuin weer wat te oogsten is. In de kleine kas blijft nog wel winterpostelein te oogsten. Totdat ik het land ga klepelen en bemesten kan je nog groenten van het land afhalen. De prei is nagenoeg op, maar er zit nog veel pastinaak in de grond. Daar mag je wel een voorraad van uit de grond halen. Ook schorseneren zijn er nog. Oogsten kan tot aanstaande zaterdagochtend een uur of 11.



Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.


Voor onderstaande groenten geldt: Zolang de voorraad strekt!


Tot as zaterdagochtend ongeveer 11:00 uur
Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Zoveel je wil. Tot zeker 5 kg.

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er meerdere rijen. We oogsten steeds de rechter rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 500 gram per volwassene

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.


Tot as vrijdagochtend ongeveer 10:00 uur

Boerenkool Staat rechts op de tuin. Is weer wat gegroeid. Bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Meer mag ook.



Jan-Jaap Scholten