Er zit prachtige paksoi onder. Klaar om geoogst te gaan worden! Tja dit lukt dan goed, en er komt nu ook mooie jonge snijbiet, raapsteel en rucola bij om te oogsten. Maar de tuinbonen hebben het heel moeilijk. Eerst zijn ze flink aangevallen door de bladrandkever en er zit nu ook zwarte luis in. De planten zijn nog klein, maar zijn al van ellende gaan bloeien. Ben benieuwd of dat nog tuinbonen gaat opleveren. Het is dus geven en nemen. Zolang het meeste maar wel lukt, kan ik daar wel mee leven.
Te oogsten
Paksoi: Iets rechts ten opzichte van de handpomp, paadje inlopen naar achteren. Zie bordje. Oogsten door met een mes onderdoor te snijden. 1 per volwassene.Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.
Radijsjes: Staan op het linker van de tuin. Helemaal achteraan. Oogsten door dik radijsje uit te zoeken en uit de grond trekken. 8 per volwassene.
Bosuitje: Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 6 per volwassene.
Raapstelen: Nieuwe teelt. Staan links, vooraan op de tuin. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.
Rucola: Nieuwe teelt. Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.
Kropsla: Is bijna op. Lollo rosso. Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.
Jan-Jaap Scholten