2022 05 27 grond losmakenHet weer is grillig dit voorjaar. Begin april hadden we bijna 2 weken regen. Daarna bleef het weken lang nagenoeg droog. En nu 2 enorme stortbuien op de tuin. Heb zelden zoveel water op de tuin gezien. De laatste stortbui ging vergezeld met hagel. Het maakt het voor mij als groenteteler er niet makkelijker op. Sommige zaaisels mislukken hierdoor en moeten opnieuw gezaaid worden. Of het komt minder goed op, waardoor er minder is. Deze ontwikkeling zet mij wel aan het denken. Het zaaien, ontkiemen en het jonge plantje is een kwetsbaar stadium in de teelt. Ik denk dat ik het volgende seizoen minder ga zaaien en dus meer plantgoed ga kopen. Is wel duurder, maar dan heb je meer zekerheid. In de kas heb je geen last van stortbuien of hagel. De tomaten groeien goed en de eerste groene vruchtjes zijn al zichtbaar. En ook de aubergines hebben al kleine vruchten. Dat gaat de goede kant op.


Door de stortbuien was de grond dicht geslagen en bestaat een deel van het werk uit het weer los maken van de grond.


Te oogsten

Paksoi: Iets rechts ten opzichte van de pomp, paadje inlopen naar achteren. Zie bordje. Er zitten wat gaten in de bladeren van de hagel. Oogsten door met een mes onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 6 per volwassene.

Raapstelen: Staan links, vooraan op de tuin. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Kropsla: Staat op linkergedeelte van de tuin, achteraan. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Radijsjes: Staan op het linker gedeelte van de tuin. Helemaal achteraan. Worden dik. Oogsten door goed radijsje uit te
zoeken en uit de grond trekken. 10 per volwassene.
Jan-Jaap Scholten