2022 06 10 wiedenDe laatste weken valt er vaak regen. Dat is voor de grondwaterstand prettig. Maar het maakt het onkruid bestrijden anders dan gewoonlijk. In de meeste jaren, zijn er tussendoor genoeg droge, warme en zonnige perioden. Ik kan de nog lege bedden dan goed met de triltandcultivator achter de tractor schoonhouden. De cultivator is een soort hark en als ik die dan met de tractor over de lege bedden heen trek, worden de kleine onkruid plantjes uit de grond los getrokken. Als het dan een paar dagen zonnig en warm weer is en het laagje bovengrond kan opdrogen, gaat het onkruid vanzelf dood. Bij zulk weer is het ook heel effectief om tussen de rijen groente te schoffelen. Door het schoffelen maak je het onkruid los van de bodem. Droog en zonnig weer doet dan de rest. Als je dit droge weer niet hebt, zal het geschoffelde onkruid grotendeels overleven en weer verder groeien.

Je moet het dan dus bij elkaar harken en afvoeren. Dat kost veel extra tijd. Kortom het weer van de afgelopen tijd, maakt dat er meer handwerk nodig is. Gelukkig heeft de tuin sinds kort 2 paar helpende handen erbij! Op de maandagochtend hebben Karianne en Rob 4 keer op proef meegewerkt. Dat is mij en hen goed bevallen, dus blijven zij het gehele seizoen op de tuin werken. Erg fijn! Ook fijn dat er door oogstleden tussen de uien gewied wordt! Ga zo door!

De aardbeien teelt op de tuin is de laatste jaren een moeizame. Het kost relatief veel arbeid en moeite om de planten op te kweken. En de oogst viel mij vorig jaar nogal tegen. Ik heb dan ook besloten om geen nieuwe aardbeien te zetten. De planten die er nu nog staan zijn een restant van vorig jaar. Er zitten wat kleine aardbeien aan. Daar kan je wel wat van plukken. Zolang de voorraad strekt natuurlijk. De bessenstruiken hebben aardig wat bessen. Vooral de rode. Dus die komen op de pluklijst. Verder kunnen we vanaf deze week ook peultjes, spitskool en broccoli oogsten.


Te oogsten

Broccoli: Staat links van de paksoi. Mooie dikke stronk uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ong. 200 gr per volwassene.

Spitskool: Staat links naast de broccoli. Naast het hoge gaas. Oogsten door onderdoor te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Peultjes: Staan links op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de peultjes van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 6 per volwassene.

Meiraapjes: Staan vlak bij de handpomp, vooraan. Oogsten door een dikke uit te zoeken en uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Rode bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rode bessen plukken. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.Voor de liefhebber:

Kropsla: Staat op linkergedeelte van de tuin, achteraan. Worden zeer groot. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Gaat al bloeien. Oogsten door bladeren te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Onder het afdakje staat een kistje. Als er wat in zit mag je er 1 pakken. Tenzij je al een keer gehad hebt. Als het op is moet je wachten totdat er weer is. Niet zelf plukken! Dat doe ik.
Jan-Jaap Scholten