2022 06 24tomaten dievenWe zijn qua werkzaamheden goed bij op de tuin. Niets zo vervelend als je achter gaat lopen. Want dan loop je achter de feiten aan. Vooral het onkruid wordt dan een probleem. Het wordt te groot en dan kost het extra tijd om het weg te halen, plus dat jonge groenteplantjes dan schade op kunnen lopen. In de grote kas gaat het extra hard met dit warme weer.

Ik moet regelmatig de dieven bij de tomaten- en komkommerplanten weghalen. Als ik dit niet zou doen, zou de kas een ondoordringbare jungle worden. In elke “bladoksel” groeit namelijk zo'n dief. Een dief is een uitloper die op zichzelf weer een gehele plant vormt, met op zijn beurt weer dieven. Een bijna onbeperkte doorgroei. Vandaar dat je moet “dieven” De tomaten groeien goed. Waarschijnlijk kunnen we over een week tomaten gaan oogsten. Het is belangrijk dat je de aanwijzingen van de oogstlijst leest. En kijkt waar wel en geen bordje bij staat! Want er zijn mensen die dat niet doen en dan bijvoorbeeld platte erwten-peulen gaan oogsten i.p.v. peultjes. Waardoor we dus minder erwten hebben. Mocht je toch ergens over twijfelen, of gewoon een vraag hebben; je kan me altijd even bellen of appen. Mijn tel-nummer staat altijd onderaan de oogstlijst. Ondanks dat de tuinbonenplantjes flink werden aangevreten door de bladrandkever en daarna door de zwarte luis werden belaagd, hebben we dan nu toch tuinbonen! Wat meer naar achteren werden de planten minder belaagt en zijn de bonen mooi op dikte. Ook koolrabi komt er deze week bij op het oogstmenu. En zwarte bessen. En er is weer kropsla.


Te oogsten

Kropsla: Op linker gedeelte. Helemaal achteraan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Tuinbonen: Staan op linker gedeelte. Links naast de peultjes. Alleen dikste peulen van de plant plukken. Die vindt je vooral wat verder naar achteren. De dunnere zit heel weinig in! Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene.

Paksoi: Staat iets rechts ten opzichte van de pomp, paadje inlopen naar achteren. Zie bordje. Mooie grote uitzoeken. Oogsten door met een mes onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Koolrabi: Staat achteraan, links naast de broccoli. Mooie dikke uitzoeken. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene

Peultjes: Staan links op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de peultjes van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 150 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Rode en zwarte bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Er is heel veel. Tot 300 gram is zeker geen probleem.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Spitskool: Staat links naast de broccoli. Naast het hoge gaas. Oogsten door onderdoor te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Bosuien: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 2 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: Staat vlak bij de handpomp. Mooie dikke broccoli uitzoeken. Een flink stuk steel kan je er prima bij oogsten. Is namelijk goed eetbaar en lekker. Oogsten door steel door te snijden. 1 broccoli per volwassene! Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Staat in de grote kas. Rechter rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Wieden in de uien: Als je wat onkruid tussen de uien weg wilt halen is dat fijn. De uien staan op het rechtergedeelte van de tuin. Vooral achteraan staat nog wat onkruid. Er staat een grote zwarte bak aan het begin van het uienbed. Daar mag het onkruid in.


Jan-Jaap Scholten