2022 06 30 zaaienIn het teeltplan voor de tuin, hou ik altijd een oppervlakte vrij van de groenteteelt. Hier teel ik dan een zogenaamde groenbemester. Na de teelt wordt dat gewas in de grond gewerkt. Zo heb ik meer ruimte en dus mogelijkheden in de vruchtwisseling. De afgelopen jaren teelde ik dan de paars-bloeiende phacelia. Die zaaide ik in rijen, waarbij ik tussen de rijen het onkruid schoffelde. Echter in de rij groeide toch nog onkruid. Dat kan je alleen maar weg krijgen als je elk onkruidplantje er met de hand uit trekt. Niet te doen! Ben al blij als ik de groenten een beetje onkruid vrij kan houden. Dus elke keer als ik phacelia teelde, teelde ik ook onkruid. Want die planten zaaiden zich natuurlijk uit! Nu heb ik bedacht om gras als groenbemester te telen. Daar komt ook wel onkruid tussen op, maar het gras heeft het voordeel dat je dat kan maaien! Waardoor je het onkruid dus afmaait voordat het zich uitzaait. Gras is normaal duur zaad. Maar Italiaans raaigras valt gelukkig mee.

Dus heb ik dat gezaaid. Breedwerpig, met de hand. Het zaad is heel licht. Om het goed te verdelen meng je het eerst met zand. Gelukkig waaide het nauwelijks toen ik zaaide. Ik ben wel aardig tevreden hoe het verdeelt is. Nu nog regen en het feest kan beginnen!

De eerste kerstomaatjes beginnen rood te kleuren! Daar gaan we van oogsten! De paprikaplanten groeien nog nauwelijks. Wel is de kleur van de plant aan de beterende hand. Van geel naar groen. Dus misschien gaan de planten nog groeien. Daarvoor moeten wel de vruchten van de plant gehaald worden. Het zijn bescheiden groene puntpaprikaatjes. De erwten zijn nu rijp om geoogst te worden. Het is matig opgekomen, dus ik denk dat de hoeveelheid beperkt is. De te dikke peulen bij de peultjes, kan je ook als erwten oogsten. De Nieuw-Zeelandse spinazie is inmiddels ook zo groot dat we kunnen beginnen met oogsten. Dit is een soort spinazie, waarvan je de grote bladeren plukt of de toppen oogst. Zo snoei je als het ware de plant en loopt deze steeds weer opnieuw uit. Het blad is wat steviger dan van de gewone spinazie, maar de smaak komt aardig overeen. Ook de rode bietjes komen deze week op het oogstmenu. Ik wens je een smakelijke oogst! Oh ja. De weegschaal was een tijdje onnauwkeurig, maar die is weer gerepareerd. Je kan dus weer het goede gewicht afwegen.


Te oogsten

Rode bietjes: Staan op rechter gedeelte, vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Kropsla: Op linker gedeelte. Helemaal achteraan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene. Ze worden flink groot en gaan mogelijk schieten.

Tuinbonen: Staan op linker gedeelte. Links naast de peultjes. Alleen dikste peulen van de plant plukken. Die vindt je vooral wat verder naar achteren. De dunnere zit heel weinig in! Die dus nog dikker laten groeien! Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene.

Paksoi: Staat iets rechts ten opzichte van de pomp, paadje inlopen naar achteren. Zie bordje. Mooie grote uitzoeken. Oogsten door met een mes onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Koolrabi: Staat achteraan, links naast de broccoli. Mooie dikke uitzoeken. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode, zwarte of josta bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Erwten: Staan helemaal rechts op de tuin, aan het lage gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Alleen de volronde peulen plukken Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan links op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de peultjes van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. De te dikke peulen bij de peultjes, kan je ook als erwten oogsten.

Wieden in de uien: Als je wat onkruid tussen de uien weg wilt halen is dat fijn. De uien staan op het rechtergedeelte van de tuin. Vooral achteraan staat nog wat onkruid. Er staat een grote zwarte bak aan het begin van het uienbed. Daar mag het onkruid in.

Jan-Jaap Scholten