2022 07 07 werk op de akker0We zijn weer flink actief geweest de afgelopen week.

Het is toch een heel bedrijf, die Nieuwe Akker. Met 6 medewerkers, een niet zo kleine oppervlakte, met kassen, rond de 125 klanten. Tja, om dat allemaal rond te krijgen moet je af en toe flink aan de bak! Gisteren nog mooi voor de regen, hebben we 240 boerenkoolplantjes geplant. En maandag ook een keer dit aantal. Moet wel genoeg zijn voor in de winter! Langzaam maar zeker neemt het aantal soorten groenten wat we kunnen oogsten toe. De zomerpeen komt op het menu. En de eerste komkommers zijn al uitgedeeld. Ook van de vleestomaten kan nu geoogst worden. En de eerste kapucijners zijn al dik. Bij de rode bietjes blijken de dikke bieten vooral achteraan op het teeltbed te staan. Terwijl vooral vooraan geoogst werd. Waar dus de kleinere bietjes staan. Dit stuk heb ik afgezet. Dus graag achteraan de dikke oogsten.


Te oogsten

Zomerworteltjes: Staan op rechter gedeelte. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Savooie kool: Staat links van de broccoli, halverwege. Krop uitzoeken en onderdoor knippen/snijden. 1 per volwassene.

Tomaat: In de grote kas; 6 kerstomaatjes of 1 grote vleestomaat

Rode bietjes: Staan op rechter gedeelte. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Tuinbonen: Staan op linker gedeelte. Links naast de peultjes. Richthoeveelheid: ongeveer 750 gram per volwassene.

Koolrabi: Staat achteraan, links naast de broccoli. Mooie dikke uitzoeken. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Erwten: Staan helemaal rechts op de tuin, aan het lage gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Alleen de volronde peulen plukken Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Voor de liefhebber:

Sperziebonen: Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Ze zijn net begonnen. Je moet even goed zoeken naar de diksten. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zwarte of josta bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Komkommer: Ik leg ze klaar in kistje onder het afdakje. Als je al een keer gehad hebt even wachten totdat iedereen heeft gehad. 1 per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Kapucijners: Staan links op de tuin, aan het hoge gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Alleen de volronde peulen plukken Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan links op het land, aan het hoge gaas. De te dikke peulen bij de peultjes, kan je ook als erwten oogsten. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt.Wieden in de uien: Als je wat onkruid tussen de uien weg wilt halen is dat fijn. De uien staan op het rechtergedeelte van de tuin. Vooral achteraan staat nog wat onkruid. Er staat een grote zwarte bak aan het begin van het uienbed. Daar mag het onkruid in.Jan-Jaap Scholten