2022 11 11 Palmkool Deze week komt er ook palmkool bij op het oogstmenu.De Nieuwe Akker is een CSA bedrijf. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Je kan dat vertalen in door de gemeenschap gesteunde landbouw. De manier waarop ik werk heb ik niet zelf bedacht, maar heb ik geleerd van andere CSA-boeren. CSA bestaat over de hele wereld en in Nederland heb je een CSA-netwerk. CSA is ontstaan in een reactie van consumenten die eerlijk voedsel wilden. Gezonde voeding met een eerlijk verhaal. Eerlijk in die zin dat er geen roofbouw gepleegd wordt. Niet op de grond, niet op de dieren, niet op de boer. Tegelijkertijd waren(en zijn) er boeren die overgeleverd waren(zijn) aan de grillen van de markt. Zij werkten lange dagen voor (te) weinig geld. Deze consumenten en boeren vonden elkaar door een relatie met elkaar aan te gaan. Een prachtige film over hoe bovenstaande kan ontstaan vind ik The Real Dirt on Farmer John. (https://www.filmsforaction.org/watch/the-real-dirt-on-farmer-john-2005/) De film laat zien dat doordat consumenten zich verbinden aan een boerenbedrijf het weer levensvatbaar wordt en dat het zich ook verder kan ontwikkelen voor de toekomst.

De donker groene bladeren groeien in de vorm van een palm. Vandaar de naam. Het wordt ook wel de Italiaanse boerenkool genoemd. Je plukt net als bij de boerenkool de grote bladeren. Naast stamppot kan je er ook allerlei andere gerechten mee maken. Zo staan er op internet veel pasta-gerechten met palmkool. Eet smakelijk!Te oogsten

Palmkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het linker gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag veel meer! Tot 500 gram is geen probleem.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de broccoli, iets naar achteren. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Wortel: Staat op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op een andere plek! Helemaal rechts op de tuin, halverwege. Zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal links op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden of met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Groenlof: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente in de vorm van een grote langwerpige krop. De smaak ligt tussen die van witlof en andijvie in. En is ook wat bitter. Oogsten door laag bij de grond onderdoor te snijden. Oogsten naar behoefte. 1 krop is al vrij veel!

Nieuwe Zeelandse spinazie
: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de bladeren. Je mag ook takken van 50 cm afsnijden en thuis de blaadjes eraf halen. Oogsten naar behoefte.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 200gram per volwassene.

Raapstelen. Is wel vrij vezelig. Staan op het linker gedeelte. Meter of 40 paadje links naast de Nieuw Zeelandse spinazie inlopen. Oogsten door te snijden of met wortels en al uit de grond trekken. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Radijs: Staat achter de broccoli. Dikke radijs uitzoeken en uit de grond trekken. 8 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kerstomaat of vleestomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. Je mag 4 oranje kerstomaatjes of 1 grote tomaat per volwassene. Oranje tomaten kleuren thuis verder rood. Van de groene mag je ook plukken. Vòòr consumptie goed wassen! Zolang de voorraad strekt.

Jan-Jaap Scholten