2022 11 17 knotwilgenet is donderdag en het regent de hele ochtend. Goed weer om een nieuwsbrief te schrijven. De herfst en winter zijn sowieso de perioden dat ik meer binnen werk. In deze tijd wordt het afgelopen jaar geëvalueerd en nieuwe plannen gemaakt. Maar ook simpele klussen zoals de zaadvoorraad doornemen. Welk zaad is er nog? Is dat nog kiemkrachtig genoeg voor volgend jaar? Zo ja, hoeveel weegt dat dan? En ook de gehele administratie breng ik in deze periode op weer op orde. De leden administratie, de financiële administratie etc. De tuinderij maakt gebruik van allerlei machines en gereedschappen. De beregeningspomp, maaimachines, de tractor, een tuinfrees etc. Deze moeten onderhouden worden. De winter is een prima moment om alles na te lopen en weer klaar te maken voor een nieuw seizoen. Kortom ik hoef me voorlopig niet te vervelen. 

Volgens de weervoorspellingen krijgen we vorst aankomend weekend. Misschien wel -5 graden. Een aantal groenten zoals snijbiet en Nieuw Zeelandse spinazie kunnen daar niet tegen. Ik zal dan ook vliesdoek over die groenten leggen om ze te beschermen tegen de kou. Op deze manier kunnen we ze dan nog langer oogsten. Nieuw-Zeelandse spinazie is voor mij een dankbare groente om te telen. Het kost wat moeite om vanuit zaad een plantje op te kweken. Het duurt wel een maand voordat het zaad ontkiemt. Maar als je dan eenmaal plantjes hebt die je kan uitplanten gaat het goed. De planten worden uiteindelijk enorm groot. Ze blijven zich maar vertakken en doorgroeien. Bijna elk jaar kijk ik hoeveel weken we er van oogsten. Dit jaar konden we op 1 juli, in week 26 beginnen met oogsten. Dat betekent dat we al 20 weken van de spinazie kunnen oogsten!

Afgelopen week hebben we alle planten in de grote kas opgeruimd. De groene tomaten die er nog aanzaten, liggen in een kistje onder het afdakje. Daar mag je van pakken als je bijvoorbeeld chutney wilt maken. Als het gaat vriezen zet ik ze even binnen. Op de tuinderij staan aardig wat knotwilgen.

Die moeten geknot worden. Dat doen we met een handzaag en takkenschaar. Een flinke klus. We zijn al een heel eind. Deze week komt ook de boerenkool op het oogstmenu. Het komt dan goed uit als het gaat vriezen. Ze zeggen wel dat er eerst vorst overheen moet. Daar wordt de boerenkool dan lekkerder van. Dat komt omdat de plant dan suikers aan gaat maken. Een antivries om zich te beschermen tegen de kou.



Te oogsten

Boerenkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het linker gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag veel meer! Tot 500 gram is geen probleem.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de broccoli, iets naar achteren. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Wortel: Staat op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op een andere plek! Helemaal rechts op de tuin, halverwege. Zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal links op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Groenlof: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente in de vorm van een grote langwerpige krop. De smaak ligt tussen die van witlof en andijvie in. En is ook wat bitter. Oogsten door laag bij de grond onderdoor te snijden. Oogsten naar behoefte. 1 krop is al vrij veel!

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de bladeren. Je mag ook takken van 50 cm afsnijden en thuis de blaadjes eraf halen. Oogsten naar behoefte.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:


Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 200gram per volwassene.

Rucola: Staat op het linker gedeelte. Meter of 40 paadje links naast de Nieuw Zeelandse spinazie inlopen. Oogsten door te snijden Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten