Terwijl ik dit schrijf waait het flink en regent het. Prima weer om een nieuwsbrief te schrijven. Bij wat betere weersomstandigheden klus ik regelmatig aan mijn pipowagen. Ik ben een praktische doener. Als ik te lang achter een computer zit, wordt ik nogal gaar. Ik ben dan liever bezig met technische klussen. Maar goed. De boekhouding en andere administratieve klussen moeten wel gedaan worden. 

Elk jaar maak ik een inschatting wat het zou kosten als je de groenten die je kan oogsten op de Nieuwe Akker bij een biologische winkel zou kopen. Ik ga er dan vanuit dat je maximaal 7 porties groenten per week oogst en dat je groenten zoals tomaten, winterpostelein en uien extra meeneemt. Ik kies 4 momenten verdeelt over het oogstseizoen, waarin ik dan kijk wat er te oogsten is en wat dat dan op dat moment kost. Voor de prijzen kijk ik meestal bij de Gouden Pompoen. Een lokale bezorger van biologische producten. De prijzen zijn daar scherp, bij de Eko-plaza betaal je beduidend meer. Ik kijk naar oogstweek 25,35, 45 en 3 in het nieuwe jaar. En als ik dan het gemiddelde neem van die 4 weken kom ik op € 17,50 per week. Dus dan zou je kunnen zeggen dat een jaarabonnement voor een volwassene 17,50 x 40 weken oogsten € 700 euro waard is. Dat betekent een groot positief verschil met de prijs van een jaarabonnement! Echter ik weet dat veel mensen in de winter veel minder of nauwelijks oogsten. En dat je je daar misschien schuldig over voelt. Maar stel dat je niet meer dan 30 keer per jaar komt oogsten dan nog is er (30 x 17,50= 525) een positief verschil van 525-275 = € 250! Dus zelf oogsten is financieel snel aantrekkelijk. Maar andere motivaties zijn natuurlijk ook evident. Het buiten op het platteland zijn, kakelverse groenten oogsten, zien en lezen hoe jouw groenten tot stand komt. En zo zijn er nog meer redenen te bedenken waarom je zelf zou willen oogsten.

2023 01 13 winkelDe winterwortels zijn nu nagenoeg op. De variatie neemt dus wat af. Mocht je toch meer variatie willen hebben dan zou je wat bij kunnen kopen. Naast de Ekoplaza of de hierboven genoemde Gouden Pompoen, zou ik de boerderijwinkel van De Haverkamp willen noemen.

Zij telen zelf veel verschillende groenten en vullen het assortiment aan met lokale producten. Producten die niet lokaal te verkrijgen zijn vullen ze dan aan via de biologische groothandel. Zo verkopen ze niet alleen groenten, maar ook zuivel, vlees en brood. Ga maar eens een kijkje nemen. https://tuinderijhaverkamp.nl De winkel zit naast Colmschate (Deventer-Oost).


Te oogsten

Boerenkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het linker gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneer: Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de richting van de pastinaak en winterwortel. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten