Het heerst nogal. Het griepvirus. En het heeft mij ook te pakken gekregen. Het is een hardnekkig griepje. Ik heb het al vanaf afgelopen zaterdag en begin er nu wel genoeg van te krijgen. Ik heb begrepen dat ik niet de enige ben. Dus onder diegene die deze nieuwsbrief lezen, zullen ook ongetwijfeld zieken zijn. Wens je van harte beterschap! 

Het is deze week weer gaan vriezen. Ik heb daarom de snijbiet, peterselie en snijselderij weer met warmte doek afgedekt. Er is niet heel veel meer, maar als je het wilt oogsten moet je het doek er even af halen en daarna weer terugleggen. Het was een natte bedoening, toen ik op de tuin kwam. Zonder laarzen is het nauwelijks te doen. De kleine tunnelkas ligt op het laagste punt van de tuin. Daar stond ook gedeeltelijk water in. Het is niet anders. Het trekt vanzelf wel weer weg. 

Binnenkort moet ik een vracht compost ophalen. Dat doe ik met de tractor en een zware aanhangwagen. Echter sinds dit jaar is een kenteken op mijn tractor verplicht. Gelukkig was ik op tijd met het aanvragen van een kenteken. Ik heb zelf een beugel gemaakt zodat de kentekenplaat op de tractor gemonteerd kan worden. Waarom heb ik compost nodig? Die ga ik gebruiken voor het “bemesten” van de kleine tunnelkas. Voor de teelt van kropsla en bosui. Ja en zo komt het nieuwe teeltseizoen weer in zicht. Het plantgoed is besteld en het zaaigoed heb ik binnen. Wordt vervolgd.


Te oogsten

Boerenkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool: Staat iets rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het linker gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneer: Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de richting van de pastinaak en winterwortel. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:


Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten