2023 02 03 uitlegAls landbouwbedrijf ben je verplicht bedrijfsgegevens aan de overheid te verstrekken. Wat voor economische activiteiten zijn er? Hoe groot zijn de percelen? Welke gewassen verbouw je? etc. Vroeger noemde ze dit de Mei-telling. Nu heet het de Gecombineerde Opgave. Toen ik bij de overheid in beeld kwam, moest ik dus gegevens aanleveren. Daarvoor moest ik met een E-herkenning inloggen bij de overheid. Die E-herkenning moest ik wel eerst bij een erkende organisatie kopen. Voor zo’n € 30 per jaar. Maar gelukkig krijg je dat weer terug omdat alle landbouwbedrijven in Europa subsidie krijgen. Alle bedrijven? Nee, alleen bedrijven met meer dan 3 hectare grond in gebruik. De kleinere bedrijven zoals de Nieuwe Akker, worden dus niet serieus genomen! Ik baalde hiervan. Ik was een hoop tijd kwijt met de gegevens invoeren in ingewikkelde systemen. En dat koste me ook nog eens geld. Toen werd ik benaderd door ene Sjoukje Postma. Zij heeft een adviesbureau in de landbouw. En zij had gemerkt dat er best wel veel kleine landbouwbedrijven waren die naast de Europese subsidiepot viste.

Ze had een idee. Als je nu probeert meerdere kleine bedrijven qua subsidie rechten bij elkaar op te tellen, lukt het misschien wel. Het ene bedrijf kan nl. betalingsrechten aan een ander bedrijf verkopen. Dan kan er zelf geen recht meer op maken. Maar het bedrijf waar die rechten aan verkocht worden, boven de 3 hectare, wel. En zo lukte het haar om via die betalingsrechten toch subsidie voor ons kleine bedrijven te regelen! En zij regelt ook nog eens de aanlevering van de gegevens aan de overheid. Dus ik ben super blij met haar. Lang leve Sjoukje Postma van het BoerenBureau !


Te oogsten

Boerenkool: Staat iets rechts op de tuin. Grootste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool: Staat iets rechts op de tuin. Grootste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het linker gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneer: Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de richting van de pastinaak en winterwortel. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op de tuin. Meest rechtse paadje inlopen. Zie bordjes. Oogsten door met een spitvork los te steken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten