2019 04 18 uien plantenElk voorjaar planten we gezamenlijk plantuitjes op de tuin. Het zogenaamde voorjaarsuitje. Voor diegene die dit nog niet kennen. Het is ooit ontstaan uit de behoefte vanuit mij om te stoppen met uien telen en de behoefte van een aantal leden om samen met mij wat op de tuin te doen. Vanaf toen zijn we samen uien gaan telen.

We planten gezamenlijk kleine uitjes en halen later in het seizoen gezamenlijk het onkruid weg. Het voorjaarsuitje staat gepland op zaterdag 15 april om 10:00 uur. Meestal zit het na een uurtje in de grond en drinken we daarna een kopje koffie of thee. Het werk bestaat uit een mini-uitje om de 10 centimeter in de grond duwen. Je bent niet verplicht om mee te helpen, maar het is wel fijn als je komt. Graag hoor ik van je of je zaterdag de 15e kunt komen helpen.

Door een paar mooie dagen heb ik toch het een en ander op de tuin kunnen doen. Het peulengaas is geplaatst en de peultjes zijn gezaaid. Ook de eerste raapstelen, rucola en spinazie zit in de grond. We liggen mooi op schema!


Te oogsten

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.

Jan-Jaap Scholten