Zoals ik al wel eens eerder gemeld heb. Ik zit bij een theatergezelschap. Op zondag 16 april doen wij mee aan de Huiskamer Theater Tour in Deventer. Rond het Grote Kerkhof laten 5 Deventer theatergroepen een breed scala aan theater zien. Op één middag kunt u op 5 locaties genieten van 5 verschillende uitvoeringen. Deventer Stadsgidsen nemen groepjes (van ca 20 personen) mee naar (in totaal) 5 locatie rond het Grote Kerkhof in Deventer. In elk “theater” wordt het publiek door de spelers verrast met een voorstelling van ongeveer 15 minuten. Contact tussen publiek en spelers in optima forma. Onderweg van het ene theater naar het ander theater zal de begeleidende Stadsgids vele wetenswaardigheden vertellen over de historie van het Grote Kerkhof. Kaarten inclusief een drankje kosten € 15,00 Meer info en tickets; Klik hier
Deze week loopt het allemaal anders dan ik gewend ben. Plantgoed wordt pas op vrijdag geleverd in plaats van op dinsdag. En op maandag as heb ik een cursus over beregening. Dus dat wordt dan waarschijnlijk in het weekend planten. Ach ja “is all in the game” En het weer werkt ook niet helemaal mee. Wat meer zonnige dagen zijn welkom. Anders kan ik geen groente zaaien. De bovengrond moet nl. op kunnen drogen.
Anders plakt er grond aan het aandrukwiel van mijn zaaimachine. Dus zal ik gewoon geduld moeten hebben. Het komt meestal vanzelf weer goed.
De eerste bloempjes verschijnen in de winterpostelein. Dat is op zich niet zo erg. De bloempjes kan je ook eten. Maar voordat het in het zaad schiet haal ik wel de postelein weg. Je kunt het nu nog gewoon oogsten.
Te oogsten
Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Ze zijn vanwege de droge zomer vrij klein. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. De eerste bloempjes verschijnen in de winterpostelein. Dat is op zich niet zo erg. De bloempjes kan je ook eten. Maar voordat het in het zaad schiet haal ik wel de postelein weg. Dus je kunt het nu nog oogsten. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 3 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 150 gram per volwassene.
Jan-Jaap Scholten