Er hebben zich 12 leden opgegeven om te komen helpen met uitjes planten. Dat is een aardig groepje. Maar als er nog meer mensen zin hebben om op 15 april mee te helpen zijn ze welkom! Voor meer info over het “voorjaarsuitje” zie het vorig oogstbericht.

Ik ben maandag naar een cursus irrigatie/beregening voor tuinders geweest. Het was georganiseerd door een vereniging van kleine biologische tuinders. Het was fijn om weer onder soortgenoten te zijn. Ik wil graag gaan irrigeren op zonne-energie. Echter daar was nog beperkt informatie over. De meeste tuinders hebben toegang tot het elektriciteitsnet. En daar maken ze dan allemaal gebruik van. Ik heb geen toegang tot het net, dus voor mij is zonne-energie een logische optie. Maar ik ben gelukkig wel wat wijzer geworden. En de cursus is een extra stimulans om verder te gaan.

De winterpostelein staat nu volop in de bloei en wordt begin volgende week weggehaald. Dus dat stopt nu. De aardperen die nog in de grond zitten beginnen uit te lopen. Die gaan dus zorgen voor de volgende oogst. Dus die moeten we nu met rust gaan laten. Eind april of begin mei kunnen we de eerste voorjaarsgroente gaan oogsten.

Er is weer van alles geplant en gezaaid de afgelopen week. Van het weekend heb ik sla in de kleine kas geplant.

2023 03 31 vliesdoekEn buiten spitskool, afgedekt met vliesdoek. Verder is er snijbiet, rode biet, zomerpastinaak, zomerwortel en meiraapjes gezaaid. Oh ja en in de kas heb ik savooiekool, koolrabi en tuinmelde voorgezaaid. Die laatste is een proef. Normaal zaai je tuinmelde rechtstreeks buiten in de grond, maar dat wil me de laatste jaren niet lukken. Dus probeer ik het nu voor te zaaien in kleine potjes in de kas. Ook na 20 jaar ervaring blijft het altijd weer spannend hoe het gezaaide opkomt. De raapstelen, rucola en spinazie zijn goed opgekomen. De eerste beloften voor een oogst.





Jan-Jaap Scholten