2023 05 12 hard werkenEindelijk begint de groenten goed te groeien. Door de combinatie warmte en vocht komt het bodemleven en de “chemie” daar ook goed op gang. Hierdoor komen voedingsstoffen voor de planten vrij. En door de hogere temperatuur kunnen bepaalde processen in de plant überhaupt sneller plaatsvinden, waardoor snellere groei ook mogelijk wordt. Het is natuurlijk niet alleen de groente die nu beter groeit. Ook het onkruid groeit nu goed.

En dat brengt mij gelijk op het volgende. Tussen de uien mag weer gewied worden. Zoals de meesten wel weten is de uienteelt iets wat we gezamenlijk doen. We planten de plantuitjes samen, wat we vorige maand gedaan hebben, en gezamenlijk houden we het onkruid onder de duim. Ik zorg dat er tussen de rijen geschoffeld wordt en voorzie de uien indien nodig van water. De oogstleden halen het onkruid in de rij met de hand weg. Dus als je komt oogsten en je hebt even tijd om wat onkruid bij de uien weg te halen is dat fijn. Als 6 mensen 10 minuten onkruid wieden, is er toch weer een uur gewied. Ik zal aan het begin van het uienteeltbed een bak voor het onkruid neerzetten. Op deze manier kunnen we met een relatief kleine inspanning mooie uien telen. Wat we dus ook al jaren lang doen.

Onkruid heb je in alle soorten en maten. Op de Nieuwe Akker hebben we ook het onkruid kweekgras . Dat is een grassoort die zich ook via de wortel vermeerderd. Je kan de plant wel schoffelen. Maar uit de wortel groeit gelijk weer een nieuw plantje. En als je de wortel in stukken schoffelt, komt uit elk stuk een plantje. Dus de enige manier om dit onkruid zonder het gebruik van gif goed te bestrijden is de plant met wortel en al uit de grond te halen. Door bijvoorbeeld met een spitvork de grond in te gaan en de wortels eruit te halen. Dat is behoorlijk arbeidsintensief. Maar wat ook kan is door met een werktuig achter de tractor, die lange sterke tanden heeft diep de grond in te gaan en wortels uit de grond te omhoog te harken. Dat hebben we gedaan.

En vervolgens rapen we dan de kweekwortels die boven in de grond terecht zijn gekomen. Dit proces herhalen we een aantal keer, totdat er nauwelijks nog kweekwortels naar boven komen. Op deze manier houden we het kweekgras op de moestuin onder controle.

De tomaten in de kas groeien zo hard dat ze steun nodig hebben, anders vallen de planten om.

Dit doen we door een jute touwtje langs de planten te hangen. Vervolgens binden we het touwtje onderaan om de stengel vast en draaien steeds de top van de plant in het touw.

Deze week ook radijs en spinazie op het menu. Omdat ook deze teelten last hadden van de kou is er wat minder dan normaal.


Te oogsten

Kropsla: Lollo rosso. Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Bosuitje: Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 6 per volwassene.

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Paadje in lopen bij bordje. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Spinazie: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter de rucola. Door teeltproblemen(koude) beperkte opbrengst. Graag eerst de grote planten oogsten. Die gaan anders schieten. Ook goed als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Radijsjes: Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de spinazie. Oogsten door dik radijsje uit te zoeken en uit de grond trekken. 8 per volwassene.


Jan-Jaap Scholten