2023 05 26 uien schoffelenWe hebben afgelopen week weer veel gedaan op te tuin. Zo is het nodige onkruid gewied en is tussen alle rijen groenten geschoffeld.
IMG_1492.JPGAls je onder warmte doek teelt, zie je die groente niet zo goed. Een teelt spitskool was nogal onder het onkruid gekomen. En is nu weer schoongemaakt. Er is een stuk grond van het wortelonkruid kweek ontdaan. En alle pompoenen- en courgetteplanten zijn geplant. Gisteren heb ik voor de 2e keer pastinaak en bietjes gezaaid. En ik heb edamame gezaaid. Wat is dat? Edamame is de benaming voor de groene bonen in de soja peul. De soja-peul wordt onrijp geoogst, zodat de bonen nog groen zijn. De peulen worden gekookt of gestoomd, waarna de bonen uit de schil worden gehaald. Het komt van oorsprong uit de Aziatische keuken. Het heeft een verfijnde, boterachtige smaak met nootachtige tonen. Ondanks dat de paksoi en de kropsla nog niet zo groot zijn gaan we toch maar over op de oogst. Achteraan bij de uien mag nog wat gewied worden.


Te oogsten

Kropsla: Staat helemaal rechts op de tuin, achteraan. Het is nog klein. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Paksoi: Staat rechts op de tuin. Achter de rucola. Zie bordje. Ze zijn wat klein. Oogsten door met een mes onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Raapstelen: Staan rechts op de tuin. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken of afsnijden. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken of afsnijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Zolang de voorraad strekt

Bosuitje: Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 2 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Radijsjes: Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de spinazie. Zijn wat wormstekig. Oogsten door dik radijsje uit te zoeken en uit de grond trekken. 6 per volwassene. Zolang de voorraad strektJan-Jaap Scholten