Dit is een oud Hollands ras, wat Berrie mede in stand houdt. De stieren staan op stro in een potstal. Daardoor heeft de mest de goede verhouding van zeg maar vaste en zachte bestanddelen. De koeien worden gehouden voor het vlees en de zuivel. Boerin Suzette verwerkt de melk. En de stiertjes worden afgemest en geslacht voor het vlees. Ze hebben een boerderijwinkel die op vrijdag en zaterdag open is. Check http://www.kleinswormink.nl
Wat een water, wat een water. En wind. Ja, we worden op de Nieuwe Akker goed blootgesteld aan de elementen. Alles wat niet goed vast zit, waait om, los of weg. De tent die naast de caravan stond, met dat rood-witte dak was met de vorige storm in de bomen gewaaid. We hebben het er gelukkig nog redelijk heelhuids uit gekregen. Met dank nog aan Jeroen, die mij hielp. De grond, het land, de sloten zijn verzadigd en vol met water. Het water kan nog maar 1 kant op. Omhoog. Bij mijn moeder die op “het zand” woont in de buurt van Ruurlo, kwam het water omhoog onder het huis. In de kruipruimte. Daar stroomde het water vervolgens de kelder in. En de stroom viel uit. “Help!” riep mijn moeder. Dus ik naar haar toe. Dompelpomp in de kelder gehangen en vervolgens kroop ik onder het natte huis. En wat vond ik daar? Een bloot liggende stroomdraad op de grond in het water! Dus kortsluiting. Een erfenis van wijlen mijn vader. Elektriciteit was niet zijn sterkste kant.
De kleine kas krijgt een nieuwe deur. Het wordt een schuifdeur van buizen met plastic folie eromheen. Dus net zo als bij de grote kas. De bouw van de schuur vordert gestaag. Ik ben inmiddels begonnen met het monteren van het dak en heb wat onderdelen besteld om de wanden te kunnen maken. Als de schuur klaar is, geef ik een schuurwarmingparty!
Het gaat weer vriezen. Dat betekent dat ik de snijbiet en de winterwortel die nog op het land staan, weer ga afdekken met (vlies)doek. En mogelijk wordt de handpomp ontkoppeld. En niet vergeten. Als je gaat oogsten.........laarzen aandoen!
Te oogsten;
Winterwortels: Liggen in een kist in de grote kas. Ongeveer 300 gram per volwassene.Schorseneer: Ze staan vlak bij de handpomp, iets naar rechts en dan 15 meter naar achteren. Zie ook de bordjes. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Palmkool en/of boerenkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. Deze koolsoort is op verschillende manieren te oogsten. Bij de goede manier kun je gedurende het hele najaar blad oogsten. Hierbij moet je wel opletten dat je van onder naar boven oogst; je oogst het oudste blad dus als eerst. En je laat het jonge blad nog zitten. Dat kan dan nog groter groeien! Het hart van de plant laat je sowieso altijd intact! Dus je gaat indien nodig meerdere planten langs om de grootste en onderste mooie bladeren te oogsten. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Kijk goed waar nog wat in de grond zit! Zodat er niet hele stukken worden overgeslagen. Ongeveer 300 gr per volwassene.
Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas. Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Je eet zowel de stengeltjes als het blad. Je oogst het door de steeltjes af te snijden, ongeveer 2 cm boven de grond. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er weer nieuwe postelein groeien! Graag aanéénsluitend snijden. (Dus niet hier en daar een plukje. Maar daar waar al gesneden is) Ongeveer 100 gram per volwassene.
Prei: Staat helemaal rechts op het land. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zolang de voorraad strekt
Spruiten: Staan op rechtergedeelte van de tuin. Achteraan, links naast de boerenkool. Oogsten door spruiten van de steel te breken. Ongeveer 200 gram per volwassene.Snijbiet: Staat helemaal rechts, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.
Snijselderij: Staat helemaal rechts op de tuin. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Rucola: Er is nog een klein beetje. Staat links van de broccoli, halverwege. Oosten door blad te plukken. Een handje per volwassene.
Jan-Jaap Scholten