Wat een mooie natuur daar. Het was heerlijk om een paar dagen los te zijn van het bedrijf de Nieuwe Akker.
In deze periode is er veel reflectie in de ‘alternatieve landbouwsector’ Er is een bio-kennisweek, een biobeurs, er zijn conferenties, studies, boerenbijeenkomsten, etc. Elk jaar wordt de bio-kennisweek geopend met de Boerentroonrede. Dit jaar uitgesproken door Meine Koopmans. Boer op een indrukwekkende boerderij op Texel. Ik ben er natuurlijk op bezoek geweest. In zijn troonrede(zie bijlage) schetst Meine het doel en de plek van de landbouw in onze samenleving. En zijn wensen en hoop voor de toekomst. Prachtig verwoord. En zeer inspirerend.
Het werk op de Nieuwe Akker doe ik niet in mijn eentje. Elk jaar wordt ik ondersteund door verschillende medewerkers die ieder één ochtend in de week meewerken. Heel fijn. Het betreft allerlei soorten handwerk. Bijvoorbeeld; zaaien, planten, wieden, schoffelen, sorteren, aan- en opbinden, dieven, oogsten, watergeven, bouwen, repareren, schilderen, opruimen, snoeien, sjouwen, spitten en andere klussen die ik nu niet kan bedenken. Zou je dit ook willen? Er is een vacature op de woensdagochtend. De Nieuwe Akker is op zoek naar iemand die ook wat power in kan brengen. Een sterke vrouw of man. Je hoeft geen ervaring met tuinieren te hebben. Dat leer (ik) je vanzelf. Je moet het wel fijn vinden om buiten te werken. En fysiek gezond zijn. Goede rug, goede knieën. Leeftijd maakt me niet uit. Het seizoen begint in april en eindigt in november. Als tegenprestatie voor je werk op de tuinderij krijg je een gratis jaarabonnement voor de groenten van de Nieuwe Akker. En als je vrij wilt hebben. Je kan bijvoorbeeld in de zomer gewoon op vakantie. Er zijn 6 medewerkers en er is meestal genoeg spreiding in de opname van vrije dagen. Lijkt je dit wat? Of heb je vragen? Dan hoor ik dat graag!
Ik heb in het vorige oogstbericht gemeld dat we even zouden stoppen met het oogsten van winterpostelein. En het van de oogstlijst gehaald. Dat is niet tot iedereen doorgedrongen. Hoe kom je nu tot een manier, waarin in je iedereen meeneemt in een gezamenlijkheid van de tuinderij. Dat iedereen het inzicht heeft dat als je het samen doet, je verder komt. Communicatie en betrokkenheid is de sleutel hiertoe. Communicatie wordt ik steeds beter in. Op het gebied van betrokkenheid is denk ik nog veel te winnen op de Nieuwe Akker. Ik ga hier verder over nadenken en kom erop terug.
Ik ga vanaf nu alle nieuwe leden verplichten om voor het oogsten, altijd de oogstlijst te lezen. Dus dat je verplicht bent de aanwijzingen te volgen die daar op staan. Deze verplichting ga ik ook opnemen in de lijst van de ‘Tuinafspraken’ Dit is een lijst die op de website (https://www.nieuweakker.nl/deelnemen/tuinafspraken) staat en geldt als voorwaarden voor deelname. Dat betekent dat als je je oogstabonnement verlengt je hier ook automatisch mee instemt.
Er zit nog vorst in de grond, maar die zal er volgens de weersvoorspellingen snel uit zijn. Dus de pastinaak, schorseneer, aardpeer en prei zijn dan weer te oogsten. De winterpostelein laten we hopelijk nu allemaal even met rust. Doe de kleine kas misschien wel op slot. De spruiten zijn op. De boerenkool heeft een flinke klap van de vorst gehad. Er is niet veel mooi blad meer. In de grote kas is nog veel winterpeen in de kisten. Dus die is er voorlopig nog voldoende.
Te oogsten;
Winterwortels: Liggen in een kist in de grote kas. Ongeveer 300 gram per volwassene.Palmkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. Je oogst de bladeren. De grote bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.
Onderstaande groenten kunnen door bevroren grond even niet te oogsten zijn!
Schorseneer: Ze staan vlak bij de handpomp, iets naar rechts en dan 15 meter naar achteren. Zie ook de bordjes. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de linker - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Los steken met een spitvork en daarna onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Kijk goed waar nog wat in de grond zit! Zodat er niet hele stukken worden overgeslagen. Ongeveer 300 gr per volwassene.
Prei: Staat helemaal rechts op het land. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.
Zolang de voorraad strekt
Boerenkool: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Rechts naast de broccoli. De bladeren kan je knippen, snijden of afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.Even niet te oogsten:
Winterpostelein: Die is nu nog te klein. Ze zal eerst weer wat moeten groeien.Jan-Jaap Scholten